|
|
Ciddi iş yapanlar hayata gülerek bakar
Kitap Fuarı'nın 'Onur Yazarı' Doğan Hızlan'la kitaplar, müzik ve yemek üzerine sohbetimizi, haftanın yedi gününü geçirdiği çalışma odasında yaptık.
İnce çerçeveli zarif gözlüklerinin arkasından muzipçe gülümseyen bakışları, renkli papyonları, kitaplarla dolu çalışma odası geldi aklıma Doğan Hızlan'la röportaja giderken. Hürriyet gazetesi yayın danışmanı, eleştirmen Doğan Hızlan, bu yıl 25. TÜYAP Kitap Fuarı'nın 'Onur Yazarı'... Hayatının temelini kitap, müzik ve yemek olarak belirleyen Hızlan, odasına girdiğimizde "Semih Balcıoğlu'nu kaybettik," dedi üzgün bir sesle ve Balcıoğlu'nun eşi Emel Hanım'la konuşmaya devam etti telefondan... Bir dosta veda anının burukluğuyla konuştuk hayatını, 55 yıllık edebiyat kalemşörlüğünü, hâlâ birlikte yaşadığı 92 yaşındaki annesini, vazgeçemediklerini...
- Röportaja üzücü bir soruyla başlayacağım. Nasıl anacaksınız Semih Balcıoğlu'nu? - Semih Balcıoğlu, hem çizgisi hem yazısı olan ender karikatürcülerden biriydi. Çizginin insanı düşündüren işlevini ustaca kullanırdı. Dostluğu, yakınlığı benim hep anılarımda yaşayacak. Bir de daima kendine özgü kahkahası hep kulaklarımda çınlayacak.
- Nasıl bir yayın danışmanısınız? Genç gazeteci ve edebiyatçılara kapınız açık mı yoksa mesafeli misiniz? - Ben hayatım boyunca hep genç arkadaşlarla çalıştım. Hiçbir yerden bir kimseyi transfer etmedim. Kürşat Başar'dan başlayarak bize hep genç, yetenekli, çalışkan olarak geldiler. Onların yükseliş çizgilerini izledim, ama daima da yükseliş çizgileri için çaba harcadım. Çevremde hiç ast-üst olayını gözetmedim. Çünkü edebiyat-sanat dünyasında ast-üstlük soğuk bir şeydir, bir hiyerarşik düzen olmaz. Yayın danışmanı olarak benim de odamın kapısı genç şair ve yazarlara, gazetecilere hep açıktır. Ben edebiyatta ulaşılmaz, mesafeli bir durumu kabul etmiyorum. Gazetede her gördüğümle konuşup şakalaşırım.
Figen YANIK
|