|
|
Asmalı'da adım adım...
Gündüzü gecesi, ayrı bir tatta yaşanan Asmalımescit'te gün geçmiyor ki yeni bir mekân açılmasın. Yıllara meydan okuyan meyhaneleri, özellikle son yıllarda artan barları, kafeleri ve gece kulüpleri ile Asmalımescit'i sizler için adım adım gezdik....
Meyhaneler Refik Restaurant Pazar hariç her gün hizmet veren Refik bir Karadeniz meyhanesi. Mekânın sahibi Refik Arslan, Rizeli. 1938 yılında İstanbul'a gelmiş ve kendi adını taşıyan mekânı, Refik'i açmış. Her gün rakısını kendi mekanında içmek bir adet olmuş onun için. Ardından da meyhane müdavimleri sırf Refik Bey'le sohbet etmek için buranın yolunu tutar olmuş. Her türlü balık ve et çeşidinin taze olarak bulunduğu mekânın gözdesi ise paçanga böreği. Her akşam müdavimlerinin tıklım tıklım doldurduğu Refik'e gitmeden önce, rezervasyon yapmanızı öneririz. Aksi taktirde yer bulamadan dönme şansınız yüksek. Tel: (0212) 245 78
Ta Nhcia Biraz da Yunan ve Rum usulü "Vur patlasın, çal oynasın," diyorsanız, Asmalımescit'te bu seçeneğe de sahipsiniz. Akdeniz'in canlı, sıcak ve fıkır fıkır havasını İstanbul'a taşıyan Ta Nhcia, tipik bir Yunan tavernası. Ahtapot ızgaradan kalamar dolmaya, hardal soslu levrek marineye mönüsünde deniz mahsulleri göze çarpıyor. Canlı müzik performansıyla eğlencede sınır tanımayan mekânda, Ziynet Sali sahne alıyor. Tel: (0212) 245 93 54
Yaren Restaurant Asmalımescit'in en eski, en popüler ve en çok müdavimi olan iki mekanı hiç kuşkusuz Refik ve Yakup 2. Arslan ailesinin sahip olduğu bu mekânlara sonradan rakip çıkan Yaren'in sahibi de Arslan ailesinin genç kuşağı. Yaren'de diğerlerinden farklı olarak Yunan ezgileri ve Yunan tatları bulunuyor. Gece 04.00'e kadar hizmet veren mekânın kendine özgü ara sıcak, et ve balık çeşitleri bulunan mönüsüne, cuma ve cumartesi günleri canlı fasıl da ekleniyor. Tel: (0212) 245 45 78
Peymane Osmanlıca'da 'kadeh' anlamına gelen Peymane, ocakbaşında oturup, rakı kebap keyfi yapabileceğiniz, modern görünüşlü, sıcak bir mekân. Duvarları süsleyen yağlıboya tabloları, klasik kebap ve ocakbaşı restoranlarından burayı ayırıyor. Üstelik dileyenler, bu tabloları satın alabiliyorlar. İki katlı mekânda ocakbaşı giriş katında bulunuyor. Tel: (0212) 293 31 36
Sofyalı 9 İki katlı, oldukça küçük bir yer burası. Dekorasyonu da öyle çok iddialı değil, yemekler konuşuyor çünkü. Burada Yunan müziği eşliğinde, ceviz ezmesini ekmeğin üzerine sürüp yiyebilir ya da nefis pazı dolmasının tadına bakabilirsiniz. Tel: (0212) 245 03 62
Asmalı Meyhane Meyhane müdavimlerinin tercih ettiği mekânda, her ürünün mutlaka günlük ve taze olmasına özen gösteriliyor. Pazı kavurma, yaprak ciğer, bonfile kavurma ve mevsim balıklarını afiyetle yiyebileceğiniz meyhanenin camlarındaki üzüm bağı boyamaları, şık ve rahat koltukları, tuğla duvarları, tarihi bir dokunun içinde meyhane keyfi yaşamanızı sağlıyor. Tel: (0212) 296 49 50
Yakup 2 Restaurant Şimdi Yakup 2'nin bulunduğu yerde, eskiden Maltalı Levanten Mizzi'nin İngilizce ve Fransızca yayımladığı The Levant Herald gazetesi çıkarmış. Daha sonraları burası 'sazlı ve bazen de hanımlı' efkâr meyhanesine dönüşmüş. Meyhanenin sahibi ise bu konuda bir üstat haline gelen Refik Arslan'ın yeğeni Yakup Arslan. Gençlerin ve entel kesimin de tercih ettiği Yakup 2 bazı kesimler tarafından 'entel meyhanesi', mönüsündeki Rum tatları yüzünden ise 'Rum meyhanesi' olarak görülüyor. Beyaz masa örtüleri, sıra sıra dizilmiş masaları arasında, Yakup 2'yi her akşam dolduran müşterilerin arasında kadınların çoğunlukta olması da dikkat çekiyor. Çünkü bu dost mekânında, kimse sizi rahatsız etmiyor. Daha siz sipariş vermeden masanıza gelmeye başlayan mezeler arasında, yaprak ciğeri kavurması, muska böreği ve çiroz salatası denemeye değer. Tel: (0212) 249 29 25
|