AB Türkiye Delegasyonu Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bölümü Başkanı Hauer, AB'ye Türkiye'den önemli ölçüde sahte mal girdiğini söyledi. Hauer, ayrıca AB sanayisinin Türkiye'de yatırım yapmak istediğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bölümü Başkanı Ulrike Hauer, "Türkiye'deki sahtecilik konusunda çok hassasız, çünkü Avrupa Birliği (AB) endüstrisi için Türkiye önemli bir ülke" dedi. Türk Patent Enstitüsü ve Marka Koruma Grubu tarafından düzenlenen 'Marka Kültürü: Sorunlar-Çözümler, Dünya ve Türkiye Örnekleri' konulu uluslararası konferansa konuşmacı olarak katılan Ulrike Hauer, Türkiye'nin AB'ye üye olmak isteyen diğer ülkelerden daha farklı bir konuma sahip olduğunu belirtti. "Bizim endüstrimizin Türkiye'ye ilgisi yoğun. Yatırım yapmak istiyorlar. O nedenle Türkiye önem sırasında diğer adaylardan üst sırada. Transit açıdan bakıldığında da ithalat ve ihracat bakımından sahtecilik boyutu çok önemli" diyen Hauer, amaçlarının sahtecilikle ilgili olarak tüm AB'de standart önlenmeler alınmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Tarım zorlayacak 2005 istatistiklerine göre, AB sınırı içerisinde ele geçirilen sahte malların yüzde 7'sinin Türkiye'den geldiğini ve Türkiye'nin 10 sahte menşeli ülke arasında 4'üncü sırada olduğunu belirten Hauer, bu nedenle endişelerinin devam ettiğini kaydetti. Türkiye'nin AB üyeliği kapsamında gerçekleştirilentarama sürecinin sonuçlarına ilişkin açıklamalar yapan Hauer, "Doğru yolda olunduğu kesin. Hukuki çerçeve tamamlandı ve pek çok reform yapıldı. Yönetmelikler düzenlendi. Fakat ilerlemeyi sağlayacak şey tüm bu birimler arasında koordinasyon sağlanması. Bunların hepsi yeni atılımlar ve insanların adaptasyonu sıkıntı çıkaracaktır. Asıl başarı bu yönetmelikler ve reformlar düzgün uygulandığında sağlanacak" diye konuştu. Kayıtdışı ile ilgili yaptırım ve denetimlerin artırılması gerektiğini ifade eden Hauer, tarım konusunda da mutlaka yeni reformlar beklendiğini belirterek şunları söyledi: Asıl sorun tarımda. Henüz çok başındayız müzakerenin, tarama yeni bitti. Ancak Türkiye tarım konusunda daha çok eğilmeli. Zaten iç pazar için de tarımın iyileştirilmesi gerek. Fakat, bölüm açıp kapama olayına başladığımız zaman hangi konunun ne kadar zorlayacağı daha net ortaya çıkacak." Hauer, 'Türk ekonomisinin temel sorunlarından' olarak nitelediği cari açıkla ilgili olarak ise kayıtdışından daha öncelikli bir mesele olmadığını ancak sıcak para yerine yabancı yatırımla finanse edilirse kriz riskinin ortadan kalkacağını söyledi.