1- Bütçe, iadenin 20 YTL olacağını söylüyor Vergi iadesinin kalkmasının ardından, çalışanlar ödedikleri vergi üzerinden "asgari geçim indirimi" alacak. 2 çocuk ve eş durumundan da ayrıca indirim söz konusu olacak. Maliye Bakanlığı, asgari geçim indirimini asgari ücretin brütünün yarısı kadar, yani 265 YTL olarak öngörüyordüğü kaydediliyor. Açıklamaya göre eşi çalışmayan işçi ve memurlar için asgari ücretin yüzde 10'u kadar ek bir indirime gidilecek. Aynı şekilde 2 çocukla sınırlı olmak üzere her 1 çocuk için yüzde 7.5'lik indirimi olacak. 265 YTL olan asgari geçim indirimi eşi çalışmayan ücretliler için 270 YTL'ye, eşi çalışmayan ve en az 2 çocuğu olanlar için de 278 YTL'ye çıkacak. Bu durumda da asgari ücretle çalışanların, her ay 39 YTL ile 41 YTL daha az Gelir Vergisi ödemesi ve bu rakamın da kendilerine ödenmesi gerekiyor. Ancak 2007 bütçesi incelendiğinde bu rakamın ödenmesinin mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü Türkiye'de şu anda 8 milyon 186 bin SSK'lı ve 2 milyon 431 bin de devlet memuru var. Toplam 10 milyon 600 bin kişiye her ay yaklaşık 40 YTL'lik iade yapılması ise devlete yılda toplam 5 milyar 88 milyon YTL'ye mal olacak. Buna eş ve çocuk indirimi de eklendiğinde devletin vergi iadesi nedeniyle kaybının yaklaşık 6 milyar YTL olduğu anlaşılıyor. Oysa bu rakamın ise bütçede karşılığı yok. 3 milyar dolarlık bütçe hedefine göre ise asgari indirimin aylık 20 YTL'nin biraz üstünde olması gerekiyor. Diğer olasılık ise Maliye'nin geri kalan 3 milyar YTL'yi bütçenin başka bir kaleminden telafi etmek.
2-
Devlet yaklaşık 500 milyon YTL kazanacak 2006'da ücretlilere 2.4 milyar YTL vergi iadesi yapıldı. Bütçe rakamlarına bakıldığında 2007 için 2.9 milyar YTL iade hedeflendiği görülüyor. Her yıl 500 milyon YTL'lik artışla 2008 için de 3.5 milyar YTL vergi iadesinin hedeflendiği kaydediliyor. Emeklilerin vergi iadesi sistemi değişikliğinden sonra devlet yaklaşık 400 milyon YTL tasarruf sağladı. Uzmanlar bu durumdan yola çıkarak vergi iadesi yerine asgari geçim indirimiyle 2008 için öngörülen 3.5 milyar YTL'nin 3 milyar YTL'de kalmasının hedeflendiği yani yeni sistemin 500 milyon YTL'lik tasarruf sağlamaya yönelik olduğunu ifade ediyor. Uzmanlara göre amaç fiş zulmüne son vermek değil, 500 milyon YTL'lik ek gelir sağlamak.
3- Ücreti yüksek olanlar daha çok kaybedecek Yeni sistem en çok şimdiye kadar yüksek ücret ve yüksek vergi iadesi alanları vuracak. Bu kayıp, vergi matrahı 2 bin YTL olan bir ücretli için 900 YTL'ye, aylık vergi matrahı 5 bin YTL olanlar için de 2 bin 300 YTL'ye kadar çıkacak. Aylık vergi matrahı 2 bin YTL olan bir ücretli halen bin 140 YTL, 5 bin YTL olan ücretli 2 bin 580 YTL vergi iadesi alıyor. Oysa şimdi yıllık sadece 240 YTL daha az vergi ödeyecek. Bu tutarı işveren çalışanın maaşına yansıtacak.
4- Özel sektör çalışanı hiçbir şey alamayabilir Özel sektörde çalışanların gider indiriminden yararlanmasının önündeki en büyük engel ise işverenle net maaş üzerinden işvereni ile anlaşma yapılması. Türkiye'de çoğunlukla özel sektörde çalışanlar net maaş alıyor. İşveren bu net ücrete göre brüt maaşı belirliyor ve vergisini ödüyor. Vergi artsa da azalsa da çalışanın net maaşı değişmiyor. Oysa brüt maaş üzerinden sözleşme yapılırsa, çalışanın maaşı yılın yarısından itibaren düşmeye başlıyor ve vergi dilimi yükseliyor. Bu durumda maaş da azalmaya başlıyor. Asgari geçim indiriminin ayrı bir kalem olarak ödenmesi pek mümkün görünmüyor. Uzmanlar asgari geçim indirimini Maliye'den alacak olan patronların bunu net ücret içine yedireceğini ve işverenin vergi ödeme yükümlülüğü azalmış olacağını kaydediyor.