|
|
|
Ağaçkakanların başı neden ağrımaz?
"Yeniden üretilmeyecek ve üretilmemesi gereken bilimsel başarılara" verilen ve bilimin eğlenceli yüzüne ışık tutan "Ig Nobeli" ödülleri sahiplerini buldu.
Bu yıl 16. kez dağıtılan Ig Nobellerinden biri, Welshman Howard Stapleton'un geliştirdiği ve yetişkinlerin duyamadığı, ancak ergenlik çağındakilerin işittikleri rahatsız edici bir ses çıkaran "çocuk kovucu" alete verildi.
Ödül kazananlar arasında, "ağaçkakanların neden başının ağrımadığını" açıklayan ya da ABD-İsrail ortak çalışması "makata parmakla bastırmanın hıçkırığı neden kestiğini" inceleyen araştırmalar yer alıyor.
Ig
Nobeli kazanan bütün araştırmalar gerçek veriler içeriyor ve çoğu prestijli bilim dergilerinde yayımlanmış oluyor. Ig Nobeli, herhangi bir para ödülü içermiyor. Bu eğlenceli Nobel ödülünü destekleyen yayınlardan "Annals of Improbable Research" adlı bilimsel mizah dergisinin editörü Marc Abrahams, "ödülün sıradışı çalışmaları ödüllendirmek, hayal gücünü onurlandırmak ve insanların dikkatini bilim, tıp ve teknolojiye çekmek amacı taşıdığını" belirtiyor. Bu yıl Ig Nobelini kazanan bazı araştırmalar şöyle:
Matematik dalında: "Bir grup fotoğrafında, herkesin gözünün açık çıkmasını kesin olarak garantilemek için kaç fotoğraf çekilmelidir" sorusuna cevap bulan Nic Svenson ve Piers Barnes...
Beslenme dalında: "Gübre böcekleri neden hızlı yer" makaleleriyle Vasmiya El Hoty ve Fatin El Mussalam...
Ornitoloji (kuş bilimi) dalında: Ivan Schwab ve Philip RA May'in, "ağaçkakanların başı neden ağrımaz" başlıklı çalışması...
Akustik dalında:"Yazı tahtasına sürülen tırnağın sesi neden bu kadar rahatsız edicidir" çalışmalarıyla D Lynn Halpern, Randolph Blake ve James Hillenbrand...
Tıp dalında: "Dijital rektal masaj yoluyla inatçı hıçkırığın sona erdirilmesi" konusundaki çalışmalarıyla Francis Fesmire, Macid Odeh, Harry Bassan ve Arie Oliven ödüle değer bulundu.
Ig Nobelini daha önceki yıllarda alanlar arasında, "Country müziğin intihara etkisi", "Hula-hoop çevirmenin dinamiği" gibi konularda yapılmış araştırmalar ve "Sardalyaların birbirleriyle yellenerek iletişim kurduğunu saptayan" çalışmalar yer alıyordu.
(AA)
d
|