ABD'ye uçanlar orucu Türkiye saatine göre açmak zorunda
*Namaz kılarken veya Kuran okurken aklıma kötü şeyler geliyor, bunların önüne nasıl geçebilirim? Sahih-i Muslim ve Tercümesinde (1,179) bir rivayet var: "Hz. Peygamber zamanında birtakım insanlar geldi ve şunu sordular: -Biz nefislerimizde öyle şeyler hissediyoruz ki, herhangi birimiz onu söylemeyi bile büyük günah sayar! Allah'ın Elçisi onlara şöyle sordu: -Hakikaten büyük günah saymayı kendinizde hissediyor musunuz? Evet, hissediyoruz, dediler. Allah'ın Elçisi buyurdu Ki : -Vesveseyi büyük günah saymanız imanınızın alametidir!" Bu rivayet soru sahibine yeter sanırım. Demek oluyor ki inancı olan kimsenin vesveseleri olması normal karşılanıyor, yeter ki kendisi bunların bilincinde olsun, onlara kapılmasın.
*Farkında olmadan ağzıma bir lokma bir şey attım. Orucum bozulur mu? Diyanet yayınlarından Sahihi Buhari Tercümesinde (VI, 274) bu konuda şu bilgi veriliyor: "Oruçlu kimse, oruç tuttuğunu unutarak yer içerse, sakın orucunu bozmasın, tamamlasın. Çünkü, oruçluya yedirip içiren Allah'tır, bu ona Allah'ın bir ikramıdır." Genelde oruca alışık olmayanlar oruçlu olduklarını kolayca unutur, acıktıklarında da alışık oldukları üzere hemen bir şey atarlar ağızlarına veya bir ikramı kabul ederler. Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlayınca hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra bir şey yerse orucu bozulur.
*Ramazan ayında Amerika'ya gideceğim. Yolculukta orucumu tutmak istiyorum. Tutarsam hangi saate göre orucumu açabilirim? Türkiye'de 14 saat oruçluyken New York'a göre oruç acarsam 22 saat oruçlu kalmam gerekiyor. Ne yapmalıyım? Bu konuda size Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararını tavsiye ederim. Orada şöyle yazılmış: "Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar. Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalararası yolculuk yapılması durumunda, imsak ile iftar arasında süre, anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir. Bu durumda, yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ancak oruca başlamış ise, imsake başladığı yere göre iftar edebilir." Yani siz Türkiye'den uçağa oruca niyetli olarak binecekseniz, Türkiye'de o gün kaçta oruç açılıyorsa, o zamanda açacaksınız orucunuzu.
*Namazı kapalı kılmak farz mı ya da kadın illa ki kapalı olmak zorunda mı? Bu konu hayli tartışmalı, insanların çok hassas olduğu bir konu. Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam ulemasından çoğunluğun kararına uyuyor ve kadın illa ki namazı kapalı kılmalıdır, diyor. Ben İlahiyat tahsilim ve farklı fıkıh kararları ve ilmihal bilgilerini incelemem sonunda görmüşümdür ki, İslam toplumunun hürler ve köleler olarak sınıflı yaşadığı zamanda, köle kadınlar başı açık olarak namaz kılmak zorunda idi. Bugün de merhum hocamız, İstanbul eski müftüsü ve Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen'in İlmihal kitabının "Namazda Tesettür" bölümüne bakacak olursanız, bu ayrımı görürsünüz. Hür kadınlar saçından tırnağına kadar örtüneceklerdir, köle kadınların tesettürü ise erkekler gibi, göbekle diz arası olacaktır, diye yazar. Bugün böyle sınıflı bir toplumda yaşamıyoruz. Ancak işçi ve memur olarak çalışan, başı açık gezen kadınlar ve genç öğrenci kızlar için henüz yeni bir fetva verilmiş değildir. Bununla ilgili eksiklikleri İstanbul İlahiyat Fakültesi Vakfının (İSAV) "İslam'da Tesettür" isimli yayınında, özellikle Hayrettin Karaman imzası altındaki konuşmalarda bulabilirsiniz. Benim şahsi tavsiyem, cemaate çıkıyorsanız, cemaate uymanızdır, yani uyumsuzluk yaratmamanızdır. Ancak size özel yerlerde, yalnız veya sizinle aynı görüşte olan kimselerle kılarken kendi seçiminize uymanızdır.
|