|
|
|
|
|
|
|
''Latife Hanım'' davası ertelendi
Yazar İpek Çalışlar ile Hürriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necdet Tatlıcan hakkında ''Latife Hanım'' adlı kitabın gazetede yapılan tanıtımında ''Atatürk'ün manevi şahsiyetine basın yoluyla hakaret edildiği'' iddiasıyla açılan davanın görülmesine başlandı. Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Çalışlar ve Tatlıcan katılmadı. Davetiye tebliğine rağmen gelmeyen Tatlıcan'ın sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, İpek Çalışlar'a yeniden davetiye gönderilmesine karar veren hakim Bulut, duruşmayı erteledi.
MÜDAHİL OLMA TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Yazar
İpek Çalışlar ile Hürriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necdet Tatlıcan hakkında ''Latife Hanım'' adlı kitapla ilgili açılan davaya müdahil olmak isteyen 3 kişinin bu talepleri reddedildi.
Hakim Muhterem Bulut, Çalışlar'a gönderilen davetiyenin adres yetersizliği nedeniyle tebliğ edilemediğini, Tatlıcan'a gönderilen davetiyenin ise yerine ulaştığını tutanağa yazdırdı.
Hakim Bulut, iddianamede ''ihbarcı'' sıfatıyla yer alan Hüseyin Tuğrul Pekin, Atatürkçü Düşünce Derneği Şişli Şubesi Başkanı Erdinç Türkcan ile İsa Ruhi Göbüt'ün davaya müdahil olma talebi içeren dilekçeler verdiklerini tutanağa aldırdı.
Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, müdahil olma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.
Sanıklar hakkındaki suçlamanın ''Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a muhalefet etmek'' olduğunu belirten hakim Bulut, aynı kanunun 3. maddesinde bu kanunda yazılı suçlardan dolayı cumhuriyet savcısının resen takibat yapacağının düzenlendiğini kaydetti.
Hüseyin Tuğrul Pekin'in suçtan doğrudan zarar görmesinin mümkün olmadığını, İsa Ruhi Göbüt için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten hakim Bulut, Atatürkçü Düşünce Derneği Şişli Şubesi Başkanı Erdinç Türkcan'ın da suçtan doğrudan zarar görmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Yargıtay 11. Ceza Dairesinin bir kararında, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun kapsamında açılan bir davada Atatürkçü Düşünce Derneğinin müdahil olarak kabul edilmesinin yerinde olmadığının bildirildiğini hatırlatan hakim Bulut, Pekin, Göbüt ve Türkcan'ın taleplerinin reddine karar verdi. Davetiye tebliğine rağmen gelmeyen Tatlıcan'ın sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, İpek Çalışlar'a yeniden davetiye gönderilmesine karar veren hakim Bulut, duruşmayı erteledi.
Bu sırada Hüseyin Tuğrul Pekin, hakim Bulut'a yönelik olarak ''Atatürk'ün manevi kızı Ülkü hanım gelse, müdahil olmasını kabul etmez misiniz?'' diye sordu. Hakim Bulut, bu soruya cevap vermedi.
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMALAR
Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hüseyin Tuğrul Pekin, ''(Atatürk dahi gerektiğinde kara çarşaf giyer) diye siparişle yazılmış bir roman. Bunun da böyle olay haline gelmesini istemiyordum. Reklamını yapmış oldum'' dedi.
Dava konusu kitabın tarihi bir yazı ya da roman olmadığını, kitapta yazılanların ''dedikodu olduğunu'' savunan Pekin, mahkemenin müdahil olma taleplerini kabul etmediğini, ancak bu taleple birlikte ileride beraat kararı çıkması halinde temyize başvurma hakkının doğduğunu anlattı.
Yazarların yargılanmasını doğru bulup bulmadığı da sorulan Pekin, ''Hakaret olursa doğru buluyorum. Çünkü bu fikir değil, hakaret. Atatürk'ü ben de eleştiriyorum. Kimse tanrı değil. Herkesin eleştirilecek tarafı var, ama bu hakaret ve aşağılamadır'' dedi.
Duruşma salonunda Ülkü Adatepe ile ilgili sözleri hatırlatılan Pekin, Adatepe'nin aile dostu olduğunu, dava konusunda kendisini rahatsız etmediğini, ancak kendisinden davaya müdahil olmasını isteyeceğini kaydetti.
İsa Ruhi Göbüt de Osman Ağa'nın yakınları ve kitapta konu edilen olaylara karışanlarla yüz yüze görüşmüş bir gazeteci olduğunu, konuyu çok iyi bildiğini, görüştüğü hiç kimsenin kitapta anlatılan olayı ima dahi etmediğini söyledi.Müdahillik talebi kabul edilmiş olsa Osman Ağa'nın yakın arkadaşı Rasim Aydın'ın torunu Rasim Aydın'ı tanık olarak dinletmek istediğini belirten Göbüt, bu kişinin dedesinin notere tasdik ettirdiği hatıralarında böyle bir sahnenin bulunmadığını anlattığını kaydetti.
Göbüt, müdahil olma isteminin kabul edilmemesine rağmen davayı takip edeceğini söyledi.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Duruşmanın yapıldığı Bağcılar adliyesinin içi ve çevresinde güvenlik kuvvetlerince yoğun önlemler alındığı görüldü. Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Hürriyet Gazetesinin 4 Haziran 2006 tarihli Pazar Hürriyet ekinin 17. sayfasında İpek Çalışlar'ın kaleme aldığı ''Latife Hanım'' adlı kitabın tanıtımının yapıldığı belirtilerek, tanıtımda yer alan bazı ifadelere yer veriliyor.
Bahsi geçen ifadelerde ''Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın çarşafı giydiği, korkak bir şahsiyet olduğu, kadın kıyafeti içinde Çankaya'dan kaçmak zorunda kaldığı'' şeklinde anlatımların bulunduğu belirtilen iddianamede, bu anlatımlarla eleştiri ve düşünce açıklamanın ötesinde hiçbir resmi tarihi belgeye dayanılmadan Atatürk'ün hatırasına yayın yoluyla hakaret edildiği öne sürülüyor.
İddianamede, Çalışlar ve Tatlıcan'ın Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'un 1 ve 2. maddeleri uyarınca 1.5 ile 4.5'ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|