Ramazanın başlamasına 3 gün kala haller ve marketler hareketlendi. Fiyatların pahalılığından yakınan vatandaşa Dünya Haller Birliği Üyesi Er'den öneri var: "Yüksek fiyatlı ürünleri almayalım".
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hareketlenen gıda sektöründe fiyatlar da kıpırdamaya başladı. Fiyatların pahalılığından yakınan vatandaşa Dünya Haller Birliği Üyesi Burhan Er'den öneri geldi: "Her Ramazan fiyatlar yüzde 20-30 artar, yüksek fiyatlı ürünleri almayalım." Ramazan alışverişine çıkmaya başlayan vatandaşlar, genel olarak "pahalılıktan" yakınırken esnaf halkın artık gramla alışveriş yaptığı söylüyor. Fiyatlara "güç yetiremediklerini" belirten vatandaşlar, ramazan yaklaştığı için zor da olsa bazı kalemlerde alışveriş yaptıklarını dile getirdi. Bu durumu bilen esnafın fiyatlarda artışa gittiğini kaydeden bazı vatandaşlar da esnafı eleştirdi.
FIRSATÇILIK
UYARISI İstanbul Hali Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Dünya Haller Birliği Üyesi Burhan Er ise, domates, salatalık gibi ürünlerde üretim fazlası olması nedeniyle fiyatların geçtiğimiz aya göre düşüş gösterdiğini belirterek, ramazan fırsatçıları konusunda vatandaşı uyardı. "Haller borsa gibidir. Az talep olursa mal ucuzlar, talep artınca fiyat artar. Kimsenin domates, ıspanak alıp da stoklama şansı da yok" diyen Er, şöyle konuştu: "Bunu her yıl yaşarız. Ramazan gelir, üretici özellikle sebzeye zam yapar. Fiyatlar yüzde 20-30 artar. Bugünkü hal fiyatlarıyla pazartesi günküleri karşılaştıralım, bunu göreceğiz." Er vatandaşın, fiyatı fahiş derecede artan sebze meyveyi tüketmeyi protesto ederek ramazan fırsatçılarını cezalandırmasını istedi. Er, "Yüksek fiyatlı ürünlerden çekinelim. Bir süre yemesek ne olur?" diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Müdür Yardımcısı Ali Öztürk ise şu anda haldeki fiyatlar bir hafta öncekiyle aynı olduğunu şu anda gözlenen bir zam olmadığını iddia ediyor. İstanbul Sebze-Meyve Derneği Genel Sekreteri Necdet Üzün ise hal çıkış fiyatlarının halkın büyük mağazaların fiyatları ile karşılaştırmasını amaçladığını belirterek, "Serbest piyasa ekonomisi rekabet, ucuzluk ve kalite getirir ama bizde vicdan ekonomisine dönüşüyor. Denetimin olmadığı yerde yüksek kar marjının içinde zaten fırsatçılık olur." Öte yandan Ankara'daki Ulus Hali'ndeki baharatçılardan Özgür Karaca, 3-4 yıl önce kamyonla 4-5 ton hurma getirdiklerini ancak 2 yıldır 100'er kilogram hurma satın aldıklarını belirterek, "Herkes gramla alışveriş yapıyor. Alışveriş, düşüyor" diyerek yakındı.