|
|
|
TOKİ 9 bin 22 konutu satışa çıkardı
Son üç yılda yaklaşık 210 bin konutun inşaatını başlatan, bunların 85 binini bitirme aşamasına getiren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), özellikle küçük yerleşim yerlerindeki konutların satışı konusunda sorun yaşıyor.
Bu yılın ilk yarısında ilk kez ''şartsız satış'' kampanyası gerçekleştiren idare, bu kapsamda yine 9 binden fazla konutu satışa sundu. Satış sorunu yaşanmaması için nüfusu 40 binden düşük yerlerde örgütlü talep olmadan konut üretmeme kararı alan TOKİ, daha önce üretilen, ilk kez satışa çıkarıldığında satılmayan konutların satış şartlarını da kolaylaştırıyor.
Haziran-Temmuz'da
5 bin 885 konutu ''şartsız satışa'' çıkaran, bunlardan 2 bin 819'unu satan TOKİ, büyük bölümü ''şartsız'' olmak üzere 9 bin 22 konutun satışı konusunda, yarın tanıtım kampanyası başlatacak.
Özellikle alt gelir grubuna yönelik projeler kura yöntemi ile satışa sunulurken, başvuran sayısının konut sayısından az olması durumunda, isteyen istediği konutu seçebilecek. Diğer konut projelerinde ise önce gelen istediği konutu alabilecek. Ziraat ve Halk bankalarının aracılık edeceği satışlarda, vade, alt gelir grubuna yönelik projelerde 180 aya çıkıyor. Diğer konut projelerinde vadeler, 60-144 ay arasında değişiyor. Bazı konut projelerinde, Aralık sonuna kadar başvuru süresi verildi.
''VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK''
TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, yaptığı değerlendirmede, ''fazla konut üretiminin söz konusu olmadığını'' belirtirken, ''Özellikle küçük şehirlerde konut ihtiyacı çok fazla, ama vatandaşın alım gücü yok'' dedi.
''TOKİ'nin satış haritasının, vatandaşın ekonomik durumunun da bir göstergesi'' olduğuna işaret eden Bayraktar, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi gelişmiş kentlerde satışa çıkarılan bütün projelerin kısa sürelerde satıldığını, ancak ekonomik olarak az gelişmiş yerlerde, alt gelir grubuna yönelik konutlara bile yeterli talep gelmediğini söyledi.
TOKİ'nin, ekonomik olarak az gelişmiş yörelerde ve alt gelir grubuna yönelik projelerde çoğu zaman arsa ve sosyal donatı bedellerini hesaba katmadan veya sembolik düzeyde katarak, maliyetine konut sattığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Ekonomisi gelişmiş yörelerde, vatandaşın alım gücü var ve yaptığımız konutlara büyük talep geliyor. Az gelişmiş yerlerde ise vatandaşın alım gücü yok. Bu alım gücünün belki bir fonla desteklenmesi gerekir. Ayrıca, tapu ve iskan harçlarının alınmaması da bu vatandaşların konut maliyetlerinin düşürülmesi açısından yararlı olur. Bugün Türkiye'de 2,5 milyon konut açığı var. Konut fazlalığı ya da (TOKİ'nin ihtiyaç olmayan yerlerde konut ürettiği) görüşü kesinlikle doğru değil. Türkiye'deki kaç konut depreme dayanıklı, kaçı insani ve modorn yaşam standartlarını sağlıyor? TOKİ, yaptığı projeler ile vatandaşa modern, insani yaşam şartlarını sağlıyor. Ancak, alım gücü olmayan vatandaş maalesef bunları alamıyor, gecekondularda yaşamaya devam ediyor.''
Uygulanan konut politikasının ekonomiye de büyük canlılık getirdiğini, istihdamı ve sanayide üretimi artırdığını belirten Bayraktar, ''Hükümetin TOKİ tarafından uygulanan konut politikası, kesinlikle doğru ve bu politika geliştirilerek devam ettirilmeli'' dedi.
Gelir sağlayan projeler dışında, bundan sonra gecekondu dönüşüm ve alt gelir grubuna yönelik projelere, tarım köy uygulamalarına ağırlık vereceklerini vurgulayan TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, satış sorunu yaşanmaması için nüfusu 40 binden az olan yerlerde örgütlü talep olmadan konut üretmeme kararı uyguladıklarını hatırlattı. Buna rağmen şimdiye kadar 150'nin üzerinde örgütlü talep geldiğini belirten Bayraktar, piyasa şartlarını da dikkate alarak ihalelerin gerçekleştirildiğini kaydetti.
''ŞARTSIZ'' SATIŞA ÇIKARILAN KONUTLAR
TOKİ, uyguladığı projeleri, öncelikle kura yöntemi ile satışa sunuyor. Bu satış sırasında konutlara yeterli talep gelmezse, kalan konutlar ''şartsız, açık satışa'' çıkarılıyor.
TOKİ'nin ''şartsız, açık satış'' kampanyasında, ''konut satın almak için başvuruda bulunan kişilerin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce TOKİ tarafından satılmış bir gayrimenkule sahip olmamış ve daha önce TOKİ'den kredi almamış olmaları'' şartları aranmıyor. Parası olanlar, bu konutlardan yatırım amacıyla da alabiliyor.
Bu kampanya sayesinde isteyenler, TOKİ standartlarında 120-143 metrekarelik evleri, 45-65 bin YTL'ye, üstelik 180 aya kadar ulaşan vadelerle alabilecek. TOKİ, açık satışa sunduğu bir çok projede ayrıca, ''konutu aldıktan sonra 1 yıl süreyle üçüncü şahıslara devretmeme'' şartını da kaldırdı.
TOKİ yetkilileri, aynı yapım standardında olmasına karşın, taşradaki projelerdeki konut fiyatlarının, büyükşehirlere göre daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.
TOKİ, Adıyaman-Besni, Aksaray-Eskil ve Merkez, Ankara-Şereflikoçhisar, Bilecik-Merkez, Bitlis-Ahlat, Diyarbakır-Ergani, Elazı-Palu, Giresun-Şebinkarahisar, Gümüşhane-Merkez, Hatay-Dörtyol ve Kırıkhan, Karaman-Merkez, Kars-Sarıkamış, Kırşehir-Kaman, Kocaeli-Gebze, Konya-Beyşehir ve Halkapınar, Malatya-Akçadağ, Mardin-Kızıltepe ve Merkez, Niğde-Bor, Ordu-Fatsa, Trabzon-Akçaabat, Yozgat-Boğazlıyan, Merkez ve Yerköy'de bulunan konutlarını açık satışa sunuyor.
Alt gelir gurubuna yönelik Adana-Sofulu, Afyon-merkez, Ağru-Patnos, Amasya-Merkez, Ankara-Kuzey Polatlı, Ankara-Şereflikoçhisar, Antalya-Çıplaklı, Kayseri-Melikgazi, Sivas-Suşehri, Tokat-Merkez, Trabzon-Bahçecik'teki konutlarını ise kura yöntemi ile satacak.
TOKİ, şimdiye kadar satışa sunduğu 150 bin 694 konuttan 132 bin 151'ini sattı.
(AA)
|