|
 |
 |

YÖK, Milli Eğitim'e dava açtı
Yurtdışına burslu gönderilecek öğrencilerin seçiminde bakanlığa yetki veren yasanın iptali için YÖK, Danıştay'a başvurdu. Gerekçe ise "görev gaspı".
Yurtdışına burslu gönderilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin nasıl seçileceğiyle ilgili tartışma dava konusu oldu. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Danıştay'da dava açarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK'ü devre dışı bırakarak yurtdışına öğrenci göndermesinin durdurulmasını istedi. YÖK, bu durumu "Anayasa tarafından YÖK'e verilen bir görevin gaspı" olarak değerlendirdi.
Anayasaya aykırı Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına öğrenci gönderilmesini sağlayan yasanın da anayasa aykırı olduğu ifade edilerek iptali istendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise yurtdışına öğrenci göndermeyle ilgili yetkinin kendilerinde olduğunu ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilmiş olduğunu söyledi. YÖK'ün dün Danıştay'a sunduğu dava dilekçesinde, yurtdışına gönderilecek öğrencilerle ilgili karar verilirken Bakanlık ile YÖK'ün birlikte çalıştığı ve gönderilecek öğrencilerin objektif kriterlere göre belirlendiği hatırlatıldı.
"DEVRE
DIŞI BIRAKILDIK" Ancak en son yurtdışına gönderilecek öğrencilerle ilgili kararda YÖK'ün devre dışı bırakıldığı, bunun da yasalara aykırı olduğu savunuldu. Yurtdışına gönderilecek öğrencilerle ilgili kılavuzu tesadüfen öğrendiğini açıklayan YÖK, bugüne kadar da YÖK Başkanlığı'na bildirimde bulunulmadığını belirtti. Dava dilekçesinde bakanlığın kendi başına yurtdışına öğrenci göndererek, YÖK'e verilen bir görevi gasp ettiği, bunun da Anayasa'ya ve ona uygun hazırlanmış Yükseköğretim Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği savunuldu.
ANKARA
|