|
|
|
|
|
|
Doymamış yağdamarların düşmanı
Kolesterol bulunan besinler çok yendiğinde, hem daha çok kolesterol hem de doymuş yağ alınır. Kolesterol ve doymuş yağları yüksek besinler çok tüketildiğinde ve yemeklerde sade yağ, tereyağ, margarin kullanıldığında; vücuda hem kolesterol hem doymuş yağ alınır. Bunun sonucunda kolesterol yükselebilir. Kolesterollü besin yenmediğinde de kanda kolesterol bulunabilir. Karaciğerimiz besinlerle alınmasa da kolesterol yapar ve kana geçer. Ancak kandaki kolesterolün yüzde 20-30'u besinlerden gelir. Kolesterolü ve doymuş yağı az alanlarda genellikle kan kolesterol düzeyi düşüktür. Kanda kolesterol, protein yağ karışımı içinde taşınır. Kanda özellikle düşük yoğunluktaki yağ protein karışımı arttıkça damarların içindeki kolesterol birikmesi hızlanır.
Damar sertliği Damarın civarındaki kolesterol birikiminin artmasına; yüksek tansiyon, şişmanlık, hareketsizlik E ve C vitaminleriyle A vitamininin öncüsü karatonoidlerin yetersiz alımı gibi etmenlerde etki eder. Damarlarda biriken kolesterollü madde, kanın akışını engelleyerek damar sertliğine, dolayısıyla kroner kalp hastalığına neden olabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|