|
|
|
|
|
|
Dikkat eksikliği ve gıdalar
* Çocuğuma; derslerindeki başarısızlığı nedeniyle götürdüğüm psikiyatr tarafından 'dikkat eksikliği' tanısı konuldu. Doktor ilaç tedavisi değil de görüşmeler yapmanın uygun olacağını söyledi; onun haricinde bizim yapabileceğimiz başka şeyler var mı?
Dikkat eksikliği bozukluğu; en son tanı kriterlerine göre dikkatsizlik ve aşırı tepki verme ile kendini gösteren bir gelişme bozukluğu olarak tarif ediliyor. Yalnız bu tarifin eskiye göre bir farkı var. Deniliyor ki; aşırı hareketlilikle birlikte olabilir ya da olmayabilir. Daha önce ise en önemli belirtisi olarak aşırı hareketlilik gösterilirdi ve hepimiz bu çocukları hiperaktif çocuklar diye bilirdik. Sebebi kesin olarak bilinmiyor, buna karşın biyokimyasal, fizyolojik, algılama farklılıklarına bağlı ve öğrenme ile ilgili nedenleri temel alan teoriler kuruluyor. Sinir ileti bozuklukları muhtemel sebepler arasında başı çekiyor. Zaman zaman toksinler, sinirsel gelişme gerilikleri, mikrobik hastalıkları ve çevreyle ilgili nedenler de çeşitli teorilere temel teşkil edebiliyor. Sebep ve tarif bu kadar karışık olunca tedavi yaklaşımları da o kadar farklılık gösteriyor. Bazı yazarlar, uyarıcıdan baskılayıcıya, ilaç tedavisine en büyük payı ayırırken diğerleri sadece davranışları düzeltmeye yönelik tedaviye itibar ediyor. Size diğerlerine göre değişik bir yaklaşımdan söz edeceğim şimdi. 1973 yılında Feingold, yayınladığı bir makalede; o zamanki söylenişi ile çocuklardaki Hiperkinezi'nin gıdalarla alınan salisilatlar ve boya veya yapay tat vericiler gibi katkı maddeleri ile direk ilgisi olduğunu yazıyordu. Bu maddelerden arındırılmış rejimler ile hastalarının yüzde 30-50'ini tedavi ettiğini belirtiyordu. Başlarda bu görüş fazla kabul görmüyor hatta yazar alaya alınıyor. Daha sonra migrene de sebep olabilen alerjik yapıları kuvvetli gıdaların ve katkı maddelerinin, çocuklarda da dikkat eksikliğine sebep olabileceği düşüncesi ile çalışmalar yapılıyor ve sonucunda bunu destekleyen kanıtlar bulunuyor. Örneğin 1994'te Boris ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada deniliyor ki; diyetten yapay tat verici-boya ve alerjen gıdaların çıkarılması dikkat eksikliği bozukluğunda fayda sağlamaktadır. Buna karşın uygulamanın tecrübe ve yoğun bilgi istemesi, aksi halde beslenme bozukluğuna yol açabilme riski nedeniyle sadece ciddi vakalara öneriliyor. Sorununuza değişik bir bakış açısı oluşturabilmek için bunları yazdım; ama pratikte uygulamanın o kadar kolay olmadığını farkındayım. Sağlık dileklerimle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|