Türkiye'de gizli depresif çok pazar bizim için cazip
Yıllık cirosu 15 milyar doları bulan Eli Lilly'in Dünya Başkanı Taurel, "Türkiye'de depresyon yaşayanların sadece yüzde 25'i tedavi oluyor" dedi ve ekledi: Türkiye bizim için cazip pazar.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'yi sağlık harcamalarındaki patlama konusunda uyarırken, uluslararası devler de piyasayı yakın takibe aldı. Türkiye'de faaliyetlerine Ekim 1993'te başlayan Eli Lilly, o dönemlerde yaklaşık 10 milyon dolar olan cirosunu 100 milyon dolara çıkardı. Eli Lilly'in Dünya Başkanı Sydney Taurel, "Edindiğim bilgiye göre Türkiye'de depresyon geçirenlerin yüzde 25'i tedavi oluyor. Oysa bu oran Avrupa ve Amerika'da yüzde 50'lerin üzerinde" diyerek şirket olarak Türkiye'yi cazip bir pazar olarak gördüklerini söyledi. Türkiye'deki
çalışanlarını ziyaret eden Taurel, Kuş Gribi'nden Türkiye pazarına SABAH'ın sorularını yanıtladı.
* Türkiye'de sağlık ve ilaç harcamalarında büyük patlama oldu ve IMF'den uyarı geldi. Sizce bunun nedeni nedir?, Türkler bu yıl daha çok mu hastalandı? (Gülümseyerek) Hayır. Bu Türkiye'nin yeni uygulamaya koyduğu sistemle ilgili. Yeşil kartlar da daha rahat olarak ilaca ulaşma imkanı buldu. Ancak bizim gibi şirketlerin bu sırada satışları artmadı, aksine düşüş bile oldu. Bu dönemde bizim ürünümüze karşı jenerik bir ürün çıktı ve satışlarımız en yüksek noktadan yüzde 10-15 oranında gibi düştü.
* Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz. Toplam pazarınız arasında Türkiye'nin aldığı pay nadir? Türkiye bizim satışlarımızda 13 veya 14'üncü sırada yer alıyor. Global satışlarımızın da yüzde 0.8'i burada yapılıyor. Bizim toplam yıllık satışımız 15 milyar dolar düzeyinde. Bunun 100 milyon dolarlık bölümü Türkiye'den geliyor, ancak Türkiye'nin büyük bir gelişme potansiyeli var ve biz bunu değerlendirmek istiyoruz.
* Siz genelde antidepresan ilaçların üretimi yapıyorsunuz. Bu anlamda baktığınızda Türkiye nasıl bir toplum. Bu tarz ilaçların kullanımı hangi boyutta? Ben de bu sabah arkadaşlarla bunu konuşuyordum. Türkiye'de depresyon yaşayan insanların en çok yüzde 25'i yardım alıyor, tedavi oluyor. Geri kalan kendi başına kalıyor. Şizofrenide bu oran daha yüksek çünkü onun belirtileri daha keskin; ancak ABD ve Avrupa'da bu oranlar çok daha yüksek. Yüzde 50'lerin üstünde tedavi söz konusu.
* Türkiye'yi nasıl bir pazar olarak değerlendiriyorsunuz? Türkiye bizim için büyük ve ilginç bir pazar. Giderek daha yenilikçi hale geliyor, biz de Avrupa'daki gibi burda da etkin olmak istiyoruz. Tabi bu biraz da Hükümetinizin tavrına bağlı.