Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısından faiz artırımı kararı çıkmayabilir. Ancak bu durum enflasyonun gündemden çıkacağına işaret etmiyor. Çünkü Kurul daha 7 Haziran'da faizi artırdı. Artırırken de "Bugünkübilgilerışığında,kısavadedepolitikafaizlerininyukarıyönlüolmaolasılığı,biröncekidönemekıyaslaazalmıştır" dedi. Enflasyonda ortaya çıkabilecek yeni gelişmelere göre faiz artırımına yeniden gidilebirdi. Aradan geçen zamanda enflasyonda yeni bir sıçramaya yol açacak kur artışı meydana gelmedi. Yeni bir enflasyon verisi de açıklanmadı. Bu nedenle bugünkü toplantıdan normal koşullarda faiz artışı kararı beklenmiyor. Ancak temmuz ayındaki toplantıya sıra geldiğinde durum değişebilir. Bu değişmeye de, 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonu yol açabilir. Haziran ile çift haneli rakamları bulacağız. Zaten mayıs itibariyle yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.86'ya yükselmiş. Bu yıl endeksten çıkacak olan geçen haziran ayı enflasyunu yüzde 0.10 gibi çok düşük düzeyde. Yani iki aylık hızını sürdürürse yıllık enflasyon son zamanların en ciddi sıçramasını gösterebilir.
Haziranınönemi Yine son iki aydaki gerçekleşmeler piyasaları ve tahmincileri nasıl yanıttıysa Haziran ayı da benzer bir bilinmezlik içerebilir. Çünkü Merkez Bankası'nın da beklentisi yüzde 20'ye varan kur artışının asıl etkisinin bu ayda ortaya çıkması. Mayıs ayında üreticilerin kur ve faiz artışını fiyatlara yansıtmada hızlı davrandıklarını görmüştük. İmalat sanayi endeksinin yüzde 3'lük, üretici fiyatlarının yüzde 2.77'lik artış ile yüzde 1.88'lik tüketici enflasyonunun üzerine çıkılması bunun kanıtı. Hem ivme kaybetse bile tüketimin devam etmesi ve maliyet artışlarının bunun üzerine binmesi hem de geride bırakılan iki aylık eğilimin devamını oluşturması açısından haziran ayı enflasyonu öyle sıradan bir aylık enflasyon olmayacak. Olağanüstü bir enflasyon olacak.
Gelecekyılıkurtarmak Bu enflasyon aynı zamanda yıl ortası hedefi olan yüzde 6.5'in 2 puan üstü olan yüzde 8.5 bandını da aşmış olacak. Dolayısıyla Niyet Mektupları'nın gereği olarak IMF de resmen işin içine girecek. Hükümet, Merkez Bankası ve IMF enflasyon için önlem almak durumunda kalacak. Alınacak bu önlemler de 89 ay sonrasının enflasyonunu kurtarmaya yarayacak. Yani 2006 yılı geçti v e bu anlamda kaybedildi. Bu yıl hedefin üzerine çıkacağını kabullendik. Bu durum finansal piyasalarda fiyatlara da girdi ve girmeye devam ediyor. Bu nedenle asılgelecekyılkienflasyonhedefiniıskalamayabaşlarsak,durumudahakötüleştiririz. Beklentilerin yönetilmesi ve faizlerin düzeyi açısından bu böyle. Çünkü bugün Hazine ihalelerine girenler artık gelecek yıl itfa olacak, hatta 2009'a sarkacak tahvillere fiyat veriyor. Enflasyon hedeflemesinde birinci yılı kaybettikten sonra ikinci yılı da ıskalarsak durum değişir.
Önlemalmafırsatı Üstelik de haziran enflasyonun açıklanmasıyla önlem alma gereği resmen ortaya çıkacak. Bu da işin siyasi sorumluluğunu üstlenecek hükümete iyi bir fırsat veriyor. Eğer kullanabilirse. Dünya piyasalarından başlayan kötüleşmeye yurtiçi siyasi belirsizlikler ile cari açığın yüksek olması ve enflasyonun kafa kaldırması eklendi. BudurumunTürkiyeekonomisinevepiyasalarınavurduğudarbeyekarşı,şimdihükümetinatacağıadım,alacağıtavırgelecekaçısındanbelirleyeciolacak. Hükümet siyasi belirsizlikleri azaltması koşuluyla ekonomide yaz ortasında ortaya koyacağı paketle yurtiçi beklentileri ve ekonomide durumu kurtarabilir. Bunu yaparken de ortaya çıkan olumsuz konjonktürden hükümetin yıpratmasını azaltabililir.
Sonuç "Feleksanahayatdiyeekşibirlimonuzattıysa,senüstünetekilavebuziste"MeksikaAtasözü