Eğitime yatırım ile büyüme oranı yüzde 2 artabilir
TÜSİAD tarafından açıklanan 'Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme' raporuna göre insan sermayesi ile verimlilik bağı büyümeyi etkiliyor.
Büyümemodeli tahmininden elde edilen sonuçların kullanıldığı öngörü senaryolarının, yatırım oranının artırılması ve verimlilik artışı ile insan sermayesi arasındaki bağın güçlendirilmesi durumunda, Türkiye'nin geçmiş dönemde yüzde 4,5-5 aralığında bulunan potansiyel büyüme oranının 2006-2020 döneminde yüzde 7 dolayına çıkarabileceğini gösterdiği belirtildi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Ekonomik Araştırmalar Komisyonu'nun faaliyetleri çerçevesinde Cengiz Cihan ve TÜSİAD Ankara Daimi Temsilcisi Zafer Ali Yavan tarafından
hazırlanan "Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar" rapor, İstanbul'da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Raporda, günümüzde çok sayıda ülkede eğitime ayrılan kaynakların milli gelirin yüzde 6'sına ulaştığı, bazı eğitim kademelerinde okullaşma oranlarının yüzde 100'ü bulduğu, zorunlu eğitim uygulamalarının en temel ulusal politikalardan biri haline geldiği, kamu kaynaklarının tahsisinde ise eğitimin en öncelikli alanlardan biri olduğu vurgulandı. Okul öncesi eğitim ve yüksek öğretim arasında bir tamamlayıcılık ilişkisi olduğu kaydedilen raporda, okul öncesi eğitimde okullaşma oranının 2000 yılı itibariyle Türkiye'de yüzde 6 dolayında bulunduğu bildirildi. Raporda, şöyle denildi: "Eğitimin bu niceliksel göstergelerinin verimlilik artışına dönüşmemesinde bu alana aktarılan kaynakların yetersizliği yanında eğitimin niteliğindeki sorunlar ile eğitimli insan gücünün verimlilik artışına katkısını sağlayıcı işgücü piyasası, Ar-Ge gibi verimlilikle ilişkili diğer alanlardaki yetersizliklerin önem taşıdığıvurgulanmaktadır. İnsan sermayesi ile verimlilik artışı arasındaki bağın güçlendirilmesinin büyüme oranına katkısının 1,5-2 puan aralığında olabileceği tahmin edilmiştir."