65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında özürlülere verilen aylıklar artırıldı.
Çalışma güçlerini yüzde 40-69 arasında kaybeden herhangi bir işe yerleştirilmemiş ''özürlülere'' aylık 138 YTL 80 YKr, çalışma güçlerini yüzde 70'in üzerinde kaybeden ''başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlülere'' 208 YTL 20 YKr, 18 yaşından küçük özürlü yakınına bakanlara ise 138 YTL 80 YKr ödeme yapılacak. Önceki düzenlemeye göre, bu türden aylık alan herkese
69 YTL 40 YKr ödeme yapılıyordu.
Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının ortaklaşa hazırladıkları ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmek'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, 2022 sayılı kanunun 1. maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpılması ile bulunacak tutardan az geliri olanlar muhtaç sayılacak. Belirtilen gösterge rakamının bütçe kanunları ile farklı olarak tespit edilmesi halinde, bütçe kanununda belirlenen gösterge rakamı uygulanacak.
Aylık verilecekler, başvuranlar arasından il ve ilçe idare kurulları tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda belirlenecek. Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında, eşinin her türlü mal ve gelirleri dikkate alınacak.
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı alanlardan, aylığı yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanlara aradaki fark ödenecek.
ÖZÜRLÜLÜĞÜN BELİRLENMESİ
Maliye Bakanlığı ve Emekli Sandığı, haksız aylık alanları belirlemek için araştırma yapmaya yetkili olacak. Yapılan soruşturma sonucunda muhtaç olmadıkları anlaşılanlara aylık bağlanmayacak, bağlanmış olanların aylıkları kesilecek.
Çalışma güçlerini yüzde 40-69 arasında kaybedenler ''özürlü'', yüzde 70 ve üzerinde kaybedenler ise ''başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü'' olarak kabul edilecek. Aylık bağlanması için gerekli belgelerle başvurmak gerekecek.
AYLIĞIN BAŞLANGICI
Gerekli koşulları taşıyanlara başvuru tarihini izleyen aybaşında aylık bağlanacak. Sağlık kurulu raporu sonucuna göre tespit edilecek özürlülük durumuna bağlı olarak aylık tutarında değişiklik yapılması gerekenlerin aylıkları, sağlık kurulu raporlarının Emekli Sandığı veyailgili sosyal güvenlik kurumunun kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden ilk aylıktan itibaren artırılacak veya Emekli Sandığı Sağlık Kurulu karar tarihini takip eden ilk aylıktan itibaren azaltılacak.
Bağlanan aylıklar; 1 Mart tarihinden başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde peşin olarak ödenecek.
AYLIĞIN KESİLECEĞİ HALLER
Aylıkları veya aylık farkları aylık sahibinin veya aylığa hak kazanan özürlünün ölümü, Türk vatandaşlığından çıkarılması, Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç yabancı memleket uyruğuna girmesi, muhtaçlığının kalkması, özürlü olması nedeniyle aylık bağlanmış ise bir işte çalışmaya başlaması, bir akitle gerçek veya tüzel kişiler tarafından bakım altına alınması, daimi olmayan özürlülük oranının yüzde 40'ın altına düşmesi veya evlenmesi sebebiyle muhtaç durumdan çıkması gibi hallerde kesilecek.
Aylık bağlanacaklara verilecek tanıtım kartları, hak sahibinin aylık ödemelerinde kimlik belgesi yerine geçecek. Aylıkların kesilmesini gerektiren durumları 3 ay içinde bildirmeyenler hakkında çeşitli cezalar uygulanacak ve fazla ödenen aylıklar tahsil edilecek.
Tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren aralıksız olarak bir yıl boyunca aylıklarını almayan hak sahiplerinin aylıkları durdurulacak, aylıklarını beş yıl boyunca almayanların aylıkları ise kesilecek. Bu süreden sonra başvuranların aylık istekleri yeni başvuru olarak değerlendirilecek ve bunlara geçmiş süreler için bir ödeme yapılmayacak.
Aylık bağlananların tedavileri yeşil kart verilerek sağlanacak. Bunların ''yeşil kart'' şartlarını taşıyıp taşımadıkları konusunda araştırma yapılmayacak, sahip oldukları tanıtım kartları yeşil kart verilmesinde aranan şartlarını taşıdığının belgesi olarak kabul edilecek.
Aylıkların bağlanmasında ve ödenmesinde kullanılan bütün belgeler, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak. Konuya ilişkin düzenleme içeren önceki yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik, 1 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.