Alın yazısı
Bizim 'alın yazısı' dediğimiz şeye Arap'lar 'MEKTUUP' diyorlarmış galiba... Kromozomlarımızdaki gen zincirine soyumuzdaki birçok farklı kişiden alınmış bilgilerle yüklenmiş birer bilgisayar olarak geliyoruz dünyaya. Yani tam da sıfırdan başlamıyoruz yaşama. Boyumuzdan bosumuzdan tutun da, gözümüzün, saçımızın ne renk olacağına, huyumuz, suyumuz hastalıklara olan yatkınlığımız bile belli. Belki de son kullanım tarihimiz bile!... Daha 'BEN' programının start düğmesine basmadan, çoğu şey bilgisayardaki bizim alın yazısı dediğimiz mektupta yazılı. Kısacası kendimizi seçemiyoruz, anne babamızı da... "Ben şu karakterde, şöyle bir görüntüde olayım." demek, bizim elimizde zannediyoruz ama değil! Aile ortamının, eğitimin, arkadaşın, memleketin çevrenin de etkisi var. Bu pay ne kadar acaba? Çok fazla değil herhalde ki; aynı anne babanın aynı şartlar altında yetiştirdiği çocukların görüntüsü de, karakteri de çok farklı olabiliyor.
SADAKAT ÇİZGİSİ Geçen gün gazetede okudum; sol elin üstündeki bulunan kalp çizgisi güçlü ve uzun ise, üstelik işaret parmağına kadar geliyorsa erkek sadıkmış. Eğer çizginin başında veya sonunda çatallanmalar mevcutsa, flört etmeyi severmiş ama yine de sadıkmış. Fakat çizgi çok çatallı ise kesinlikle sadık kalmayan biriymiş. Çok güldüm. Bütün bunlar oradan aklıma geldi. Keşke insanları açıklayan böyle işaretler olsa. Hatta eczanelerde 'Kim kime iyi gelir?' diye reçeteler bile olabilirdi veya her birimizin formülü olsaydı bizlerle birlikte. Herhangi bir ilacın açıklayıcı kılavuzuna bakıyorum da; insanlara uygulanabilseydi ne kolay olurdu ilişkiler! Formülü, özellikleri, neleri etkiler, nelerden etkilenir, saklama koşulu gibi bilgiler olduğunu var sayalım. Hatta 'Beklenmeyen etki görüldüğünde doktora veya avukata başvurun' uyarısıyla bittiğini düşünün... İster inanın ister inanmayın, gene de akşam evine dönen erkeğin sol elindeki sadakat çizgisini incelemiştir hanımlar. Ben unuttum. İlk fırsatta hiç önemsemiyormuş gibi bir bakacağım. Kadınlık böyle bir duygu işte!
REFLÜYE DİKKAT Kime reflüden bahsetsem, ya kendinde var ya da en yakınında. Giyim kuşam modasından daha yaygın yani. Bana Gastroözafageal Reflü hastalığında genel önlemlerle ilgili çok pratik ve basit bir broşür verdiler, sizinle paylaşayım istedim. Dikkat edilecekler: 1- Yatağınızın başını bir iki yastık daha koyarak yükseltin. (Boyun fıtığı olanlar hariç) 2- Hareket edin. 3- Yemekten sonra üç saat süreyle yatmaktan, öne doğru eğilmekten kaçının. 4- Korse, sıkı kemer, dar pantolon giymeyin. 5- Fazla kilolarınızı verin. 6- Yemeklerinizi küçük ve sık öğünler halinde yiyin. 7- Tok karnına denize girmeyin, egzersiz yapmayın. 8- Yağlı yiyeceklerden, çikolata ve kahveden kaçının. 9- Soğan sarmısak yemeyin. 10- Sigara ve alkolü bırakın.
|