Belçika aradığı DHKP-C'liyi istemiyor
Belçika Federal Savcılığı, geçen hafta, Türkiye'nin Interpol aracılığıyla çıkardığı kırmızı bülten çerçevesinde Hollanda'da tutuklanan, terör örgütü DHKP-C üyesi Bahar Kimyongür'ün iadesinin istenmeyeceğini açıkladı. Belçika adaleti tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırıldığı halde temyiz sürecinde tutuksuz kalan terör örgütü DHKP-C üyesi Kimyongür (32), bir etkinliğe katılmak üzere gittiği Hollanda'da bir haftadır tutuklu bulunuyor.
Hollanda adaleti, Türkiye'nin iade talebini ''40 gün içinde'' değerlendireceğini, bu süre zarfında
sanığın tutuklu kalacağını belirtirken, buna itiraz eden sanık avukatları, müvekkillerinin Belçika vatandaşı olduğunu ve Türkiye'ye iade edilemeyeceğini savunuyor. Türkiye'nin iade talebinde gerekçe olarak ''terör örgütü üyesi olmak, Türk Devleti'ne yönelik tehditlerde bulunmak'' gibi unsurların yer aldığı öğrenildi.
Kimyongür, 28 Kasım 2000 tarihinde, Brüksel'de, Avrupa Parlamentosu içinde, zamanın Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e saldırı girişiminde bulunmuştu. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'na giren Kimyongör ve beraberindeki Deniz Demirkapı, Türk bakana sözlü saldırı ve tehditler yöneltmişlerdi. Teröristler güvenlik birimleri tarafından Parlamento dışına çıkarılarak serbest bırakılmışlardı. Kimyongür ve Demirkapı, bu olaydan bir süre sonra evlenmişlerdi. Bahar Kimyongür, terör örgütü DHKP-C'nin Brüksel'deki ''irtibat bürosu''nda ''sözcü'' işlevi de görüyor.
İADE TALEBİ YOK
Federal Savcılık, bir Belçika mahkemesi tarafından yargılanarak hapis cezasına çarptırılan Kimyongür'e ilişkin adli kararın temyiz sürecinde henüz kesinlik kazanmadığını, bu nedenle Hollanda'dan iadesinin istenmeyeceğini açıkladı.
Savcılık, Bruges Mahkemesi'nin Kimyongür'ün tutuklanmasına yönelikbir karar almadığını, sanığın ''Belçikalı ve özgür'' olduğunu, bu çerçevede Hollanda'ya gitmesinin de suç teşkil etmediğini bildirdi. Federal Savcılık, Hollanda'nın, Türk talebini dikkate alarak sanığı tutuklu bulundurmayı sürdürmesi halinde, Kimyongür'ün, 8 Mayıs'ta başlayacak olan Temyiz Mahkemesi oturumlarında avukatları tarafından temsil edilebileceğini belirtti.
Belçika adaleti, temyiz sürecinde, terör örgütünün başı Dursun Karataş ile firarda bulunan sanıklardan Fehriye Erdal ve Zerrin Sarı'yı, ''avukatlarının temsilciliği ile'' yargılamayı sürdürecek.
BASIN SORGULUYOR
Bu arada, Belçika'nın muhafazakar ''La Libre Belgique'' gazetesi, Belçika'nın, ''Fehriye Erdal olayında olduğu gibi'', ''Kimyongür'ü de başından def etmek istiyor olabileceğini'' yazdı.
Terör örgütü DHKP-C'nin Türkiye'deki cinayetlerini hatırlatan gazete, Hollanda'nın sanığı artık ölüm cezası da yasalarında yer almayan Türkiye'ye iade edebileceğini, Türkiye ile ilişkiler ve siyasinedenlerle bunu ''Belçika'dan daha kolay yapabileceğini'' belirtti.
Bruges Ceza Mahkemesi'nin terör örgütü DHKP-C ve üyelerine ilişkinkararından sonra, Gent Temyiz Mahkemesi, temyiz başvurularını 8-12 Mayıs arasındaki oturumlarında ele alacak. Temyize gidenler arasında yer alan Kimyongür'ün Hollanda tarafından, mahkeme süresince Belçika'ya ''ödünç verilmesi'' olasılığının düşük kaldığı belirtiliyor.
|