|
|
Şık Mekanların İşi Niye Zor?
Üçüncü büyük kentimiz İzmir'de bir restoranın tutması ve yıllarca hizmet vermesi kolay rastlanır bir durum değildir. Gerçi esnaf lokantaları, köfteciler, işkembeciler bu gözlemin dışında kalır; zira babadan oğla devredilen nice bu tür yerler bilirim. Buna karşılık, İzmir'de şık bir restoranın üst üste birkaç yıl ayakta kaldığı çok ender görülür. Bunun toplumsal araştırmaları yapılmış mıdır, bilmem ama bana kalırsa İzmirli yemekseverlerin evlerinde çok iyi yemekler pişmesi, dışarıda, hele büyük paralar ödeyerek bundan daha az iyisi ile yetinmek istememeleri en önemli neden olsa gerek. Böylelikle ikinci bir özelliklerini daha vurgulamış oluyorum; o da İzmirliler'in yemek için restoranlarda aşırı paralar harcamaktan hoşlanmamaları. Bir başka ilginç durum da İzmir'de restoranların yaz başlarından sonbahara kadar müşterisizlikten neredeyse sinek avlamaları. Kentin şanslı konumu sayesinde, İzmir'in kalburüstü kesimi, yazı civar sayfiye kasaba ve köylerinde geçirir. İzmir'deki restoranlar da ne yapıp yapıp, Çeşme'de, Kuşadası'nda bir yazlık şube açmaya çalışır. Dolayısıyla restoranın sabit giderleri aynı kalırken gelirleri bu denli büyük iniş çıkışlar gösterince, Kordon boyu, Karşıyaka, Bostanlı gibi her zaman belli bir kesimin uğrak yeri olan yerler dışındaki şık mekanların işi çok zorlaşır.
|