Kamuda ek zam almayan memurların yanı sıra, polis, hakim, savcı ve din görevlilerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve öğretmenlere ödenen ek ders ücretinin artırılmasını öngören 'Ek Zam Paketi' TBMM Genel Kurulu'nda 3. haftada yasalaştırıldı.
Meclis ek ödeme alamayan memurlara ocaktan itibaren 40, temmuzdan itibaren de 40 YTL daha ödeme yapılmasını öngören kanunu kabul etti. Kanunun detayları şöyle:
* Yaklaşık 1 milyon 400 bin memur faydalanacak.
* Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3.5 YTL'den 5 YTL'ye çıkarıldı. Zam 1 Nisan'dan geçerli olacak.
* ÖSYM tarafından açılan sınavlarda başvuruları kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı personeline ek ödeme yapılacak. Buna göre, her başvuru için alınan 2 YTL'lik ücretin 1 YTL'si başvuruyu alan öğretmene, 1 YTL'si de okul aile birliklerine verilecek.
* Yasa ile yaklaşık 20 bin sözleşmeli öğretmenin sözleşme süresi 10 aydan 12 aya çıkarılıyor. Böylelikle, sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlerin yılın 2 ayında maaşlarının kesilmesi uygulamasına son verildi.
* Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış birinci sınıf hakim ve savcılar için belirlenmiş olan 5 bin 800 ek gösterge rakamı 6 bin 400'e çıkarıldı. Bu da maaşlara ortalama 40 YTL zam olarak yansıdı.
* Yasa ile Din Hizmetleri Tazminatı ve Emniyet Hizmetleri Tazminatı 100'er YTL artırıldı. Makam tazminatı almayan emekli polisler, emekli milli istihbarat mensupları ve emekli bekçilerin maaşlarında en az 100 YTL artış sağlandı.
*Adli Tıp Kurumu personeline, personelin katkısı ile elde edilen döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere yapılan ödemeler de yasa kapsamında artırılıyor.
* Yasa ile kamuda görev yapan mimar ve mühendislerin ücretleri 150 YTL, açık alanda görev yapan mimar ve mühendislerin ücretleri ise 170 YTL artırıldı. Bu kadroda görev yapanlar 40+40 YTL'lik artıştan da yararlanacak.
* Yasa ile Türk Hava Yolları'nın pilot ihtiyacının karşılanması ve emekli olan pilotların yeniden çalışmaya teşvik edilmesi amacıyla THY'de yeniden çalışmaya başlayacak olan emekli pilot subaylara tedavi yardımı yapılmasının da yolu açıldı.
''BU KANUNLA BÜTÇEYE 2 MİLYAR YTL EK YÜK GELİYOR"
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, yasa ile daha önce ek ödeme almamış 1 milyon 400 bin memurun maaşında artış öngörüldüğünü hatırlatarak, memur maaşları arasındaki adaletsizliği gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Bu adaletsizliği giderecek ve maaşlar arasındaki farkı azaltacak politikalar üretmeye devam edeceklerini bildiren Unakıtan, ''Bu kanunla bütçeye 2 milyar YTL ek yük geliyor. Memurların durumunu düzeltmek için bu yükü göze alıyoruz'' dedi.
Bu arada, AK Parti'li milletvekillerince verilen ve kabul edilen değişiklik önergesiyle 2 yıllık yüksek okul mezunu denetim elemanlarına makam tazminatı ödenecek.
Gerçekte Hükümetin ,Aşağı yukarı çalışan neredeyse tüm kesime az çok bir miktar maddi destek vermesi güzel.Ancak özellikle son dört senedir Üniversite de görev yapan Araştırma ve Öğretim Görevlilerine verilen Pek bir şey olmadı.Gerçekten maaşlarımıza bakıldığında araştırma yapmamıza ,kitap almamıza kendimizi yenilememize bile imkan tanımamaktadır.Bizlerin ,sayın büyüklerimizden isteği ne olur bizleride unutmayın.
necmi kurt
22.03.2006 21:05:46
öğretmen ücretlerine zam yapacağız diye kasım ayından beri yaygara yapanlar maaşına zam işine son taktiği uygular gibi ders ücretlerine zam yaptılar ama mevcutücretli ders haklarını aldılar.eskiden ucuzda olsa yine ders ücreti alıyorduk.Şimdi oda yok.Olmayan bir şey ancak bu kadar iyi reklam yapılabilir.Öğretmenlere zam adı ile öğretmenlerden başka her memur bu işten karlşı çıktı.Çıkan kanun incelendiğinde nasıl mağdur edildiğimiz ortaya çıkacaktır.İşin acı yönü tüm hemen hemen tüm medya bu oyuna geldi.