En kıdemsiz üye Rekabet Kurulu'nda sorunu çözecek
Rekabet Kurulu'nun şu anda 8 üyesi var. Fakat kanun diyor ki "Kurul 7 üyeden oluşur." Danıştay 13. Dairesi, Kurul'un 8 üye ile aldığı kararları ortadan kaldırdı. Demek ki Rekabet Kurulu bundan böyle 7 üye ile toplantı yapacak. Rekabet Kurulu'nun 8. üyesi de Aziz Nesin' in ' yaşar yaşamaz'ı olacak. 13 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 11 olan Rekabet Kurulu sayısı 7'ye düşürülmüştü. Fakat o günden bu yana Kurul'un 8 üyesi devam ediyor. Bu sayısal tablo görev süresi sona erecek 3 üyenin görev süresinin biteceği Mart 2007 tarihine kadar devam edecek.
Muhalefet şerhi koydu Rekabet Kurulu, Danıştay 1. Daire'den 8 üye ile toplantı yapılıp yapılamayacağı konusunda görüş sordu. Danıştay 1.Dairesi, "Rekabet Kurulu'nun üye sayısı 7'ye ininceye kadar 8 üye ile toplanabileceğine" dair görüş bildirdi . Kurul'un mevcut 8 üyeden 6'sı da bu görüşü benimsedi, ancak üyelerden Tuncay Songör ve Süreyya Çakın muhalefet şerhi koydu. Rekabet Kurul'unun 8 üye ile aldığı kararlardan bazılarına itiraz edilince, Danıştay 13. Dairesi, "Kanununda 7 üye olduğu belirtilmiş, dolayısıyla 8 üyenin aldığı karar geçersizdir" diye karar verdi. Rekabet Kurulu, Danıştay 13.Dairenin bu kararına itiraz ederek konuyu Dava Daireleri Genel Kurulu'na götürmeye hazırlanıyor. " Danıştay'ın bir dairesi 8 üye olabilir" diye istişari görüş belirtiyor. Bir başka dairesi olmaz diye yargısal karar veriyor. Elbette yargı kararı uygulanır. Rekabet Kurulu, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'ndan bir karar çıkıncaya kadar 7 üye ile toplanmak durumunda olduğu için şimdi bu sorunu nasıl aşacaklarının hesabını yapıyorlar . Çünkü Kurul'un bir üyesi fazla. Bu fazla üyeyi nasıl yok edecekler? Eğer her toplantıda bir üye izinli veya mazeretli ise sorun yok. Fakat 8 üye de görev başında ise sıkıntı ortaya çıkar. Bu sıkıntı nasıl aşılacak? Rekabet Kurulu bu konuyu araştıra dursun, ben konunun yasal boyutunu incelemeye başladım. Aklıma ilk gelen 2575 sayılı Danıştay Kanunu ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nu incelemek oldu. 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun, idari ve dava daireleri kurulunu belirleyen 17. maddesinin 4. bendi 'Bu toplantıda hazır bulunanlar çift sayıda olursa en kıdemsiz üye katılmaz' denilmektedir. Yine Danıştay Kanununun İçtihadları Birleştirme Kurulu maddesini düzenleyen 18. maddesinin 2. bendi ' Toplanma ve görüşme yeter sayısı 31 dir. Toplantıda hazır bulunanlar çift sayıda olursa en kıdemsiz üye Kurula katılamaz' denilmektedir. Yasa koyucu, Bu iki maddeye göre, toplantıya eğer bir üye katılmayacaksa, bu en kıdemsiz üye olacaktır demek istiyor. Ayrıca Danıştay Kanununun Başkanlar Kurulu'nu düzenleyen 19. maddesi 'Daire Başkanının mazereti halinde Kurul'a dairenin en kıdemli üyesi katılır deniliyor. Yani Kıdemli üye dururken, kıdemsiz üye katılamaz. 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 7. maddesinin 6. bendi ' Hukuk ve Ceza Genel Kurullarındaki yeter sayısı, Başkanların izinli veya özürlü olmaları halinde, aynı dairenin kıdemli üyesi ile doldurulur' deniliyor. Yani kıdemli üye dururken kıdemsiz üye katılamaz.
Kıdem esasına vurgu Yargıtay Kanununun 9. maddesinin 4. bendi ' Birinci Başkan bulunmadığı hallerde Başkanlar Kurulunun görevi, Birinci Başkanvekillerinden kıdemlisi, bulunmadığı hallerde diğer Başkan Vekili, onun da bulunmaması halinde ise kurula katılan daire başkanlarından kıdemli olanı tarafından yerine getirilir' denildiğine göre burada da yasa koyucu kıdem esasına vurgu yapmaktadır. Bu konuyu görüştüğüm İdare Hukukçuları tartışmasız hepsi aynı görüştedirler. Hepsinin ortak görüşü en kıdemsiz üye toplantılara katılamaz. Üyelerinin tümü görev başında iken, kıdemli üye yerine kıdemsiz üyenin toplantılara katılması halinde, bu konunun danıştaya taşınması halinde Kurul'un o kararının da iptal edileceği görüşündeler. Bakalım Rekabet Kurulu bu sorunu nasıl aşacak?
|