|
Çanakkale'ye yeni bir yüz
|
|
Birçok sosyal sorumluluk projesine imza atan Opet, bu kez Gelibolu Yarımadası'nı güzelleştirecek. Tarihe Saygı Projesi'nin ilk etabı 18 Mart'ta Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde açılacak.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol ve Örnek Köy gibi projeleriyle adından sık söz ettiren Türkiye'nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketlerinden Opet, bu kez Gelibolu Yarımadası'nın çehresini değiştirecek. Öncekilerde olduğu gibi bu projeye de imza atan Opet Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk. Türkiye açısından büyük önem taşıyan Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası, son yıllardaki turizm potansiyeli ile de dikkat çekiyor. 2001'de sadece 250 bin kişinin ziyaret ettiği bölgeye geçen yıl 2 milyon 700 bin kişi gelmiş. Bu nedenle bölgede yapılacak iyileştirmeler birçok açıdan önemli. Öztürk'ün "Tarihe Saygı Projesi" adını verdiği üç yıllık projeyle bölgedeki Eceabat ve 12 köy, güzelleştirilecek. Ayrıca Çanakkale Boğazı'nda gözü rahatsız eden yapılar boyanacak ve sahil şeridi ışıklandırılacak. 5 milyon dolarlık bu proje tamamlandığında, Gelibolu Yarımadası bambaşka bir görünüme kavuşacak. Evlerinden meydanına, hediyelik eşya stantlarından kahvehanelerine kadar yenilenen Alçıtepe'nin açılışı 18 Mart Cumartesi günü yapılacak. Kendini sosyal projelere adayan Opet Petrolcülük Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk ile bu projeyi konuştuk. Bize projenin ortaya çıkış öyküsünü anlattı: "Geçen yıl haziran ayında Milli Eğitim Müdürlüğü'- nün daveti üzerine Çanakkale'ye gitmiştim. 'Niye Çanakkale'de örnek köy yapmıyorsunuz?" diye sordular. Ben de 'Bir köy önerin, yapayım' dedim." Öztürk, Gelibolu Yarımadası'nı gezerek geri dönmüş. Bölgeden çok etkilenmiş ancak gördüğü çirkinlikler karşısında da hayli üzülmüş. Çanakkale Valisi'ni ziyaret ettiğini anlatan Öztürk, şöyle devam ediyor: "Şehitliklere giden yol üzerindeki Alçıtepe'- yi Örnek Köy Projesi kapsamına almamı önerdi. Bölgede keşif gezileri yaptım ve gördüm ki, bir köyü güzelleştirmek hiçbir anlam ifade etmeyecek. Gelibolu Yarımadası'nı kapsayan bir proje yapmaya ve adını Tarihe Saygı koymaya karar verip kolları sıvadım. Milli park sınırları içine alınmış, şehitliklere giden yollar üzerindeki 12 köyü proje kapsamına aldık."
BÖLGE HALKI EĞİTİLİYOR İşe eğitimden başladıklarını anlatan Öztürk, Alçıtepe'de pansiyonculk, Eceabat'ta İngilizce, Anafartalar'da da el sanatları kurslarının sürdüğünü belirtiyor. Peki Alçıtepe'de neler yapılmış? Proje sahibinden dinleyelim: "Opet'in fahri müfettiş sistemimi var. 'Bu projede de destek verin' dedik. Alçıtepe'de ev ev dolaştılar, perdesinden dış kapısına kadar incelediler. Pansiyon olacak evler tesbit ettiler. Halkı pansiyonculuğa teşvik edelim diye düşündük. Pansiyonculuk yapan evlerle çok ihtiyacı olanlara öncelik sırasına koyarak evlere de destekler yapılıyor. Evler boyandı. Kahvelere girdik, kötü görünen ne varsa her şeyi değiştirdik. Restoranlara tabak, bardak, masa örtüsü verdik. Satış reyonları çok kötüydü, onları attık. Bizim yaptırdığımız stantları koyduk." İş bununla da bitmemiş, müze restore edilmiş, evlere çiçekler verilmiş, köy meydanına banklar konulmuş. Kısacası köyde gözü rahatsız eden hiçbir görüntü kalmamış.
|