|
|
|
|
Tuzlu peynir algılamayı azaltır
Şeyla Ergenekon ('Türk Şarapları' ve 'Şarap ile Tanışma' kitaplarının yazarı).
Eğer çok kaliteli bir şarap içiyorsanız onun tadını bozacak bir şey istemezsiniz. Şarap tadımı yapıyorsanız onun yanına peynir değil hiçbir şey koymak istemezsiniz. Kuru ekmek ve su olabilir en fazla... Ama burada keyifli bir yemekten bahsediyoruz. Her şey her şeyin tadını değiştirir, sadece peynir değil! Simit ve çay da birbirlerinin tadını değiştirir. Herbiri birbirinin tadını gölgeler, tadım açısından bakarsanız. Peynir yağlıdır ve ağız içini kaplar ve onun yanı sıra yediğiniz içtiğiniz şeyi algılamanızı engeller. Çok pahalı bir müthiş bir şarap içiyorsanız onun tadını almanızı engelleyebilir. Ama bir yemek yeniyorsa şarabı tamamlayan uygun bir peynir mutlaka vardır. Her peynir her şarapla uymaz demek en doğrusudur. Örneğin bizim çok tuzlu peynirlerimiz var. Bunlar hiçbir şarapla olmaz. Çok aşırı tuzlu gıdaların çoğu da şarabın tadını bozar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|