|
|
Devletin sabit hizmetkarı da burada okudu muhalifi de
Bürokrat yetiştirmek amacıyla kurulan Mülkiye'nin 146 yıllık geçmişi belgesel oldu. Gazeteci Can Dündar'ın hazırladığı 160 dakikalık "Yetiştik Çünkü Biz!" belgeseli, aynı zamanda Türkiye tarihine de ışık tutuyor.
146 yıllık tarihi boyunca Türkiye'ye damgasını vuran birçok devlet adamı yetiştiren Mülkiye'nin (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) misyonu ve görkemli geçmişi bir belgeselde hayat buldu. Bugüne kadar birçok başarılı çalışmaya imza atan Can Dündar ve ekibinin hazırladığı Mülkiye belgeseli "Yetiştik Çünkü Biz!...", "Türkiye'nin Mülkiye'yi, Mülkiye'nin Türkiye'yi nasıl etkilediğini" anlatıyor. Belgeselde, okulun 146 yıllık tarihi 160 dakikaya sığdırılmaya çalışılmış. Can Dündar; "Koskoca tarihi dört bölüme sığdırmaya çalışıyoruz. Neredeyse yıl başına bir dakika düşüyor" diyor.
ÜNLÜ MEZUNLARLA GÖRÜŞTÜ Belgesel hazırlanırken Mülkiyeli önemli simalar, hocalar, öğrenciler ve emektarlardan oluşan 37 kişiyle röportajlar yapılmış. Bu isimlerin başında siyaset ve basın dünyasının önde gelenlerinden Hikmet Çetin, Hasan Cemal, Mümtaz Soysal, Abdülkadir Aksu, Murat Karayalçın, Abdüllatif Şener, Hasan Celal Güzel, Uluç Gürkan, Nuri Çolakoğlu, Ünsal Oskay, Güngör Uras, İlber Ortaylı, Mehmet Şevket Eygi, Sadun Aren ve Altan Öymen yer alıyor. Can Dündar, tüm bu görüşmeler sırasında Mülkiyelilerin ne kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını gördüklerini anlatıyor: "İşin içinde Mehmet Ağar da var, Mahir Çayan, Abdullah Öcalan, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel de." Belgesel bugünden itibaren dört bölüm halinde CNN Türk'te yayınlanacak. Üstelik Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Celal Göle'nin kararıyla Mülkiye'ye giren öğrencilere ilk ders olarak izletilecek. Can Dündar'a yıllar içinde Mülkiye'nin nasıl bir değişiklik yaşadığını soruyoruz. Dündar, "devletin sabit hizmetkarları olan mezunlardan devlete kafa tutan mezunlara doğru bir seyir" izlendiğini söylüyor: "Mülkiye'nin kuruluş amacı devlete bürokrat yetiştirmek. Bu anlamda devlete son derece bağlı, ona sahip çıkan insanlar yetiştirmiş. Ama bir noktadan sonra Mülkiye muhalefete geçmiş, özellikle 60'lı, 70'li yıllarda. Bugünse Mülkiye'yi daha da farklı bir çizgide görüyoruz. Artık devletin yanı sıra, hatta daha da ötesinde özel sektöre yönelen bir Mülkiye var karşımızda." Dündar'ın dikkatini çeken bir başka nokta ise Mülkiye mezunları arasında hiç zengin bulunmaması. Bunu belgesele sponsor ararken fark etmiş: "Elbette aralarında çok para kazanmış olanlar var ama Mülkiyeliler 'Önce vatan' duygusunu, toplumsalcılığı, kamu çıkarı gözetme ilkesini o kadar içselleştirmişlerki neredeyse kendilerine hiç vakit ayırmamışlar. Fakat şu daha da ilginç; bugün ülkenin para yöneten kuruluşlarının hemen hepsinin başında Mülkiyeliler var. Yani para sahibi olamamışlar ama bürokrasi para yönetimini neredeyse tamamen Mülkiyelilere bırakmış."
ERKEK ERKEĞE DANS Başarılı gazetecinin ilgisini çeken noktalardan biri de Mülkiyelilerin kendilerini dans öğrenmek zorunda hissetmeleri. Ama eğlenmek için değil, bir yerde dans etmeleri gerekirse diye öğreniyorlarmış dansı. 1940'larda kız öğrenci olmadığı için erkek öğrenciler girişteki holde plak çalıyor ve birbirleriyle dans ediyorlarmış. Aynı günlerde bir yandan, arka taraftaki mescitte Mülkiye'nin sağcı öğrencileri abdestlerini alıp, takunyalarını giyip, namaz kılıyorlarmış. Ama iki kesim de aynı çatı altında eğitim görmüş ve birçok geleneği birlikte yaşatmış.
Eylem BİLGİÇ
|