Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı cep telefonlarıyla ilgili listenin GSM operatörlerine gönderildiğini, yaklaşık 500 bin cep telefonunun bugünden itibaren görüşmeye kapatılmaya başlanacağını bildirdi.
Acarer yaptığı açıklamada, kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alınması için oluşturulan grubun 4-5 aydır yoğun bir çalışma yaptığını belirtti.
Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından görüşmeye kapatılacakların belirlendiğini kaydeden Acarer, ''şüphelileri kapatmama'' noktasından hareket ettiklerini,
bunun için de son dönemde geniş ve kapsamlı bir çalışma yapıldığını vurguladı.
GSM operatörleriyle görüştüklerini ve kayıt dışı olduğu belirlenen telefonlardan en son ne zaman görüşme yapıldığına ilişkin 2 yıl öncesine uzanan bir araştırma yaptırdıklarını bildiren Acarer, bugüne kadar 19 milyon telefonun kayıt altına alındığını, kayıt dışı yaklaşık500 bin telefon kaldığını ifade etti. Kayıt yaptırılmadığı belirlenen telefonların listesinin ''24 saat sonra kapatma işlemine başlayın'' yazısıyla GSM operatörlerine gönderildiğini belirten Acarer, bu telefonların bugünden itibaren görüşmeye kapatılmaya başlanacağını söyledi.
''Kapatma işlemine başlanacak olması, anında hepsinin kapatılması anlamına gelmiyor'' diyen Acarer, bu sürenin 10 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Kayıt dışı telefonların saptanması için GSM operatörleriyle listelerin karşılaştırıldığını bu işlemin en az 10 kez yapıldığını anlatan Acarer, ancak bazı klonlanmış makinaların bulunduğunu dile getirdi.
Kayıt dışı telefonların içinde yer alan yaklaşık 100 bin klonlu cep telefonunu takip edeceklerini, bu telefonların elde edilecek sonuçlara göre görüşmeye kapatılacağını belirten Acarer, tüketici mağduriyetini önlemek için hassas çalıştıklarını, sürecin bu nedenle 10 günü bulabileceğini ifade etti.
''TELEFON ALIRKEN MUTLAKA IMEI NUMARASINI SORGULAYIN''
Acarer, artık cep telefonu alırken kontrollerin sağlıklı yapılması gerektiğini, kullanıcıların satın alacakları cep telefonunun IMEI numarasını Kurumun ''www.tk.gov.tr'' adresli internet sitesinden sorgulayarak kayıtlı olup olmadığını sorgulayabileceklerini ifade etti.
Ülkede şu anda yaklaşık 38 milyon kayıt altına alınmış cep telefonu bulunduğunu belirten Acarer, bundan sonra Türkiye'ye gelen makinaların bilgilerinin sürekli kendilerine ulaşacağını, kuruma bildirilen makinaların ''Beyaz Liste''ye kaydedileceğini, vatandaşların da bu listedeki telefonları alabileceklerini kaydetti.
CEIR adı verilen merkezde tutulacak bilgilerin GSM operatörleriyle online kullanımda olacağını kaydeden Acarer, kurum kayıtları ile operatörlerin kayıtlarının karşılaştırılacağını, bu sayede kayıt dışı olanların saptanacağını bildirdi. Acarer, kayıt dışı olduğu belirlenen telefonlardan görüşme yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtti.
Acarer, yurtdışından getirilen telefonların da abone merkezine götürülerek pasaport ve faturayla kayıt yaptırıldıktan sonra kullanılabileceğini dile getirdi.
KAYIP İHBAR MERKEZİ
Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde Kayıp İhbar Merkezi kurulduğunu ve merkezin 24 saat aktif hale getirildiğini belirten Acarer, bu merkezin üstleneceği fonksiyonu anlatırken şunları söyledi:
''Eğer bir cep telefonu kayıp ise abone, operatörünü arayarak öncelikle SIM kartını bloke ettirebilir. Ondan sonra makinasının da bloke edilmesini isterse, o zaman 232 23 23 numaralı telefondan bu merkezi arayabilir. Eğer bizi ararsa telefonda istenecek bilgilerin yanı sıra kimlik fotokopisinin fakslanması sonrasında biz söz konusu makinayı görüşmeye kapattıracağız.''
2. EL TELEFONLAR
Acarer, ikinci el cep telefonlarının alım ve satımına da çeki-düzen vereceklerini, bunun için çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
İçişleri ve Adalet bakanlıklarından yetkililerle dün bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Acarer, konunun Sanayi ve Ticaret, İçişleri ve Adalet bakanlıklarını ilgilendiren yönleri bulunduğunu, bu kurumların görüşlerinin alındığını söyledi.
Acarer, görüşlerin toplanmasıyla önümüzdeki günlerde ikinci el cep telefonlarına ilişkin yönetmeliğin hazırlanacağını ifade etti. Acarer, ''Biz kimin kime ne sattığından ziyade, makinanın kimin tarafından kullanıldığını bilmek istiyoruz'' dedi.