Gazı kesilen enerji devleri BOTAŞ'tan tazminat istiyor
İran doğalgazındaki azalma nedeniyle ortaya çıkan kesintiden zarar gören ve aralarında Koç ve Sabancı'nın şirketlerinin bulunduğu enerji üreticileri, "Tarifemiz kesintisizdi. Zararımızı ödeyin"diye Botaş'ın karşısına çıkacak.
İran'dan gelen doğalgazın miktarındaki azalma nedeniyle geçen hafta yaşanan gaz sıkıntısının ilk faturası ortaya çıktı. Geçen yıl BOTAŞ'ın adeta zorlaması ile hemen hepsi kesintisiz tarife ile doğalgaz almaya başlayan Enerji Üreticileri, gaz sıkıntısı başlar başlamaz vanalarının kapanması üzerine "uğradıkları zararın" karşılanmasını istiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na(EPDK) yazı yazan Elektrik Üreticileri Derneği, ortada mücbir sebep olmadığını öne sürerek aralarında Koç, Sabancı ve Zorlu gibi dev isimlerin de bulunduğu üyelerinin zararlarının telafi edilmesi gerektiğini öne sürdü. Önümüzdeki günlerde EPDK'da bir araya gelecek olan sektör temsilcilerinin tazminat talebine karşı BOTAŞ'ın İran'ın olduğu gibi 'mücbir sebep' durumunun oluştuğu yönünde kendini savunacağı iddia ediliyor.
YÜZDE 3 DAHA PAHALI Geçtiğimiz hafta salı ve çarşamba günü ortaya çıkan gaz sıkıntısı üzerine Botaş yaklaşık 38 otoprodüktör şirketin gazını kesmişti. Ardından da Kocaeli Bölgesi'ndeki 20 sanayi fabrikasına bir süre gaz verilmemişti. Aynı şekilde de Bursa'daki otoprodüktörlerin gaz vanaları kapanmıştı. Bu sırada gaz alamayan şirketler arasında Koç Grubu'na ait Entek, Beksa Çelik, Çelik Halat, Çelik Kord, Al-Co Alüminyum, Crown Bevcan, Depa, Hyundai, Keskin Kimya, Gürsan, Goodyear, Brisa, Ford Otomotiv, Kordsa Polyester, Kordsa İplik, Kartonsan, Kalibre Boru, Kordsa Bez, Lifli Rulo, Tire Kutsan, Tepe Knauf, Yıldız Entegre gibi şirketler vardı. Oysa başta elektrik üreten otoprodüktör şirketler olmak üzere bir çok kuruluş BOTAŞ ile "kesintisiz tarife" üzerinden anlaşma yapmıştı. Bu konuya bir açıklık getirmek gerekirse, BOTAŞ büyük miktarda doğalgaz kullanan abonelerine iki tarife ile satış yapıyor. Kesintili tarife olarak ifade edilen gazın metreküpünü BOTAŞ sanayiciye ÖTV ve KDV hariç 0, 325628 YTL'den verirken kesintisiz tarife yüzde 3 daha pahalı olarak yani 0,335699 YTL'den sanayiciye ulaşıyor. Başta Sabancı Grubu'na ait Enerjisa ve Koç Grubu'na ait Entek sözleşmelerdeki bu maddeleri gerekçe göstererek uğradıkları zararın karşılanması için Botaş'ın karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Elektrik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Kavas, ortada bir zararın olduğunu anımsatarak, "Doğalgazın kesilmesi nedeniyle üyelerimiz sorumluluklarını yerine getiremedik. Biz de yaşadığımız sıkıntıları anlatan bir yazıyı EPDK'ya gönderdik. Çünkü bizim şirketlerimizin de sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle uğrayacakları cezalar var. Ancak hemen tazminat istenecek diye bir yoruma gidilmemesi gerekiyor. Bu sorunların çözülmesi için ortak bir zemin arayacağız" diye konuştu. Kavas, söz konusu kesintilerin kendileri tarafından bir mücbir sebep olarak kabul edilmesinin mümkün olmayacağını da belirterek, "Elinde gaz kalmaması için BOTAŞ geçen yıl neredeyse mecburen üyelerimizi kesintisiz tarifeye geçirdi. Şimdi ortada bir patlama yok bir şey yok neden mücbir sebep sayılsın ki. Üyelerimiz üretim yapamadıkları için büyük zararlara katlanmak zorunda kaldı" dedi.