Yeni kanun ile ada devletlerindeki vergi cennetlerinde bulunan şirketler, kârını Türkiye'ye getirse de getirmese de vergi alınacak.
Kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye indiren Yeni Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı imzaya açıldı. Tasarıya göre Cayman, Virgin adaları gibi vergi cennetlerinde faaliyet gösteren Türk şirketleri kazancını Türkiye'ye getirmese de o ülkede kazandığı paranın vergisini verecek. Eğer vergi cennetinde kurulan şirketin yüzde 50'si yani kontrolü Türk şirketindeyse ve toplam kazancının yüzde 25 veya fazlası faiz, kar payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşuyorsa şirket vergisini vermek zorunda. Böylece Maliye hem bu ülkelerde kurulan finans şirketleri hem de şirketlerin bu ülkelerde kurdukları şirketlerinden vergi kaçırılmasını önlemiş olacak. Vergi cennetinde kurulu şirketin vergi ödemesi için diğer şartlar ise kârı üzerinden yüzde 10'dan az oranda gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması ve kazancının 100 bin YTL karşılığı yabancı parayı geçmesi.
ÖRTÜLÜYE FREN Yeni kanunun getirdiği en önemli düzenlemelerden birisi de şirketlerde örtülü sermayeyi tarif edip bu konuda yapılacak usulsüzlüklerin önünü alması. Artık kurumların, ortaklarından veya yakınlarından alıp işletmede kullandıkları borçların, öz sermayenin 2 katını aşan kısmı, örtülü kazanç sayılıyor. Kanuna göre kurumlar, ortaklarına emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılacak. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler alım satımı olarak değerlendirilecek.
EMSALE UYGUN OLMALI Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil kan bağı olanlar ve akrabalara yapılan işlemlerde örtülü kazancın tespitinde dikkate alınacak. Eğer emsal bedel yoksa kurumlar karşılaştırılabilir fiyat, maliyet artı ve yeniden satış fiyatı yöntemlerini kullanmak zorunda.