TİM Başkanı Satıcı, düşük kur politikası nedeniyle Türk sanayisinin 82 yılda biriktirilen omurgasının deforme olmaya başladığını, bu nedenle isyan ettiklerini dile getirdi.
Türkiyeİhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yine Merkez Bankası'nın uyguladığı kur politikasına çattı. 82 yılda biriktirilen sanayinin omurgasının deforme olduğunu söyleyen Satıcı, hem ara malı hem yatırım malı üreten önemli sayıda firmanın maliyet ve kur seviyesi nedeniyle üretimden soğuduğunu ve ithalata döndüğünü belirtti. Satıcı, "İthalatı düşük kurla besleyip enflasyonu bu yolla düşürmeye çalışmak işin kolayına kaçmak değil midir? Enflasyon düştüğünde Türkiye'nin üretim omurgasının yerinde yeller esiyor olursa bunun hesabını kim verecektir?" dedi.
HÜKÜMET ALDATILIYOR Kur politikası nedeniyle Türkiye'nin ihracatının 2003'te yüzde 32.4, 2004'te ise yüzde 33.7 arttığını ancak artış hızının 2005'te yüzde 14.7'ye düştüğünü ifade eden Satıcı, 2006'da ise yüzde 10'luk artış hızı beklediklerini kaydetti. Satıcı, sanayideki kötü gidişe bir başka örnek olarak sanayi ürünleri ihracatının 2005'in son çeyreğinde ancak yüzde 5.98'lik artış hızına düşmesini gösterdi. Satıcı, ihracatçı birliklerinin başkanlarının katılımıyla düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında, "Merkez Bankası bize verdiği akıldan daha fazlasını hükümete vermesi gerekirken hükümeti geçici başarılarla kandırıyor" dedi. Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde bir şahsın düşünce ve tavırlarının bu şekilde tabulaştırılmadığını kaydeden Satıcı, Merkez Bankası'nın iç siyasete göre bağımsız gözükse de portföy sermayesi ve dışardan gelen etkilere karşı bağımsız değil tam tersi onların güdümünde hareket ettiğini savundu.
HAYALPEREST POLİTİKALAR "Fiyat istikrarı tartışılamaz. Fakat bu politikalarla fiyat istikrarının sağlandığını söylemek hayalperestliktir" diyen Satıcı, sözlerini şöyle bitirdi: "İç talebi daraltıp vergilerle yatırımların cesaretini kırıp ara malı, hammadde, yatırım malı ve nihayetinde tüketim malı talebini daraltarak fiyatları kontrol altında tutmak ve vergilerden arındırılmış fiyat endekslerini ileri sürekli istikrarın sağlandığını iddia etmek gerçekçi bir yaklaşım değil."