TCMB Başkanı Serdengeçti, tütün ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkileyeceğini söyledi.Yılsonu enflasyonu, kısa vadeli faizlerin önce yatay sonra düşeceği varsayımıyla %4.7-6.3,faizlerin sabit kalmasına göre ise % 4.2-5.8 şeklinde öngörüldü.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, iki senaryoya göre enflasyon tahminlerini açıkladı. Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesi sonrası ilk ''Enflasyon Raporu''nu, bugün düzenlediği basın toplantısında duyurdu.
İLK SENARYOYA GÖRE % 4.7-6.3
Serdengeçti, 2006 yılının ilk Enflasyon Raporu açıklaması için düzenlediği basın toplantısında, kısa vadeli faizlerin, önce yatay daha sonra düşeceği varsayımına göre enflasyonun, bu yıl sonunda yüzde 4.7-6.3 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini ve 1.5 yıllık
dilimde düşmeyi sürdüreceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Serdengeçti, aynı varsayımla enflasyonun 2007 ilk çeyrekte yüzde 3-5.5 arasında kalarak orta vadeli hedeflerle tutarlı olacağının tahmin edildiğini belirtti.
İKİNCİ SENARYOYA GÖRE % 4.2-5.8
Serdengeçti, kısa vadeli faizlerin 2006 sonuna kadar sabit kalacağı senaryosunda yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 4.2-5.8 aralığında, 2007 ortası enflasyon tahmininin de yüzde 1.5-4 aralığında olacağını öngördüklerini vurguladı.
TÜTÜN VE PETROL FİYATLARINA DİKKAT!
Serdengeçti, tütün ürünleri zammı ve petrol fiyatları ile 2006 ilk çeyrekte enflasyon daha yüksek çıkabileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti şöyle konuştu: "Ham petrol fiyatları şu anki seviyesinde kalsa bile enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Hammadde fiyatları 2006 enflasyon hedefi açısından bir risk." BÜYÜMENİN YÜZDE 5'İ AŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, makroekonomik program dahilinde, yüzde 5 olarak belirlenen 2005 yıl sonu büyüme rakamının aşılmasının beklendiğini bildirdi.
Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesi sonrası ilk ''Enflasyon Raporu''nu, bugün düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Serdengeçti, 2005 yılında enflasyondaki düşüşün geçtiğimiz 4 yıla kıyasla yavaşlamakla birlikte devam ettiğini, 2005 yılsonu itibarıyla tüfe enflasyonunun yüzde 7,72'ye gerileyerek, 2005 için belirlenen yüzde 8 oranındaki hedefe oldukça yakın gerçekleştiğini kaydetti.
Alt kalemlerde hizmet yoğun grupların ve alkollü içkiler, tütün grubunun fiyatlarındaki artışların, enflasyonun genel eğiliminin bir hayli üzerinde kaldığının gözlemlendiğine de dikkati çeken Serdengeçti, hizmet grubu fiyat artışlarındaki katılığın devam ettiğini de belirterek, şunları söyledi:
''Türkiye'nin içinden geçtiği yapısal dönüşüm ve azalmakla birlikte yüksek enflasyon dönemine özgü fiyatlama alışkanlıkları nedeniyle, hizmet fiyat artışlarının enflasyona olumsuz katkısının 2006 yılında da devam edeceği öngörülmektedir.
2005 yılında enflasyonu olumsuz etkileyen bir diğer unsur, vergi ayarlamalarının da etkisi ile yüzde 28,33 gibi oldukça yüksek bir oranda artan tütün ürünleri fiyatlarıdır. Söz konusu artışlar, tüketici enflasyonuna yaklaşık 1,23 puan katkıda bulunmuştur. 2005 yılı enflasyonunun yüzde 16'sı tütün ürünlerinden kaynaklanmıştır.''
Serdengeçti, 2005 yılında tütün ürünleri ve petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerinde 2 puanı aşkın bir etki bir yaptığı göz önüne alındığında, mevcut enflasyon eğilimi ile 2006 arasındaki farkın yüksek olmadığının açık olduğunu da ifade etti.
Serdengeçti, üretici fiyatlarının olumlu seyrinin ve yatırımlardaki hızla büyüme eğiliminin devam ettiğini de sözlerine ekledi.
CARİ AÇIK FİNANSMANINDA SORUN GÖZÜKMÜYOR
Cari işlemler açığının 2005 sonunda GSMH'nin %6.2 civarında olması beklendiğini belirten Serdengeçti, cari açığın finansmanında kısa vadede bir sorun gözükmediğini dile getirdi.
KONUT KREDİLERİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR
Serdengeçti, tüketici kredilerinde artış yavaşlasa da konut kredilerinde artışın sürdüğünü söyledi.