TÜSİAD olarak yargı reformunu uzun süredir gündemlerinde tuttuklarını, bu konuda bir dizi çalışma yaptıklarını anlatan Sabancı, doğrudan yargı reformunu ilgilendiren ve Kasım 1998 ile Aralık 2003'te yayınlanan raporlarına da dayanarak, hızlı, adil ve istikrarlı bir yargı sistemi için hayata geçirilmesi gereken reformun önceliklerini 10 madde halinde sıraladı. Ömer Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu'nun derneğin Türkiye'de hukuk devleti standartlarının yükselmesine ve Yargı Reformu'na verdiği önemin bir ifadesi olarak, 2006'dan itibaren "En İyi Genç Hukukçu Ödülü" vermeye karar verdiğini açıkladı. İkinci maddede kazanılmış hakların ihlali ve geri yönelik sonuç doğuran işlemler 5020 nolu maddeyi hatırlattı:
* Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değiştirilmeli, sekreteryası Adalet Bakanlığı'ndan ayrılmalıdır.
* Kazanılmış hakların ihlali, hukuk devletinin temel özelliklerinden hukuk güvenliğinin ihlalidir. Devletin tek taraflı olarak geçmişe yönelik sonuç doğuran işlemleri, yerli ve yabancı sermayeyi yatırımdan uzaklaştırıp toplumda güvensizlik duygusu yaratmaktadır.
* Türkiye'de yargılama süresinin uzunluğu, adil yargılanma hakkını ihlal eder niteliktedir.
* Kopenhag siyasi kriterlerine uyum amacıyla mevzuatta yapılan değişiklikler uygulamaya yansımadıkça amacına ulaşmayacaktır. Özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü gibi hassas konularda, yargının adeta kanunlar değişmemiş gibi yorum yapmaktadır.
* Tutukluk hali ceza değil tedbirdir, istisnai olarak başvurulması gereken bir yöntemdir.
* Sanık hakları etkin olarak uygulanmalıdır.
* Af kanunları istisna olmalı.
* Yargı ve infaz sürecinde hata, soruşturulması gereken bir sistem sorunu olarak ele alınmalıdır.
* Yargının mali kaynak ve kadro sıkıntısı sonlandırılmalıdır.
* Yargı mensuplarının eğitimi sürekli ve etkin olmalıdır.