Maliye Bakanlığı uzmanlarına göre, Libananco imtiyazın geri alınmasından sonra ÇEAŞ ve Kepez'e ortak oldu. Bu yüzden ortada muvazaalı işlem var.
İşte Türkiye'nin Libananco'ya karşı uluslararası tahkimde öne süreceği 4 argüman Çukurova ve Kepez Elektrik A.Ş.'nin sürpriz ortağı olarak ortaya çıkan Güney Kıbrıs merkezli Libananco isimli şirketle ilgili araştırma derinleştiriliyor. Devlet aleyhine açılan davaları takip eden Maliye Bakanlığı, Uzan bağlantılı olduğu düşünülen Libananco'nun ÇEAŞ ve Kepez AŞ'de çoğunluk hissedarı olduğu yönündeki iddialara karşı, iç ve dış merkezlerden bilgi topluyor. Maliye Bakanlığı'ndaki toplantılarda varılan ortak sonuç, "Libananco, ÇEAŞ ve Kepez'e imtiyaz kaldırıldıktan sonra ortak olmuş. Açıkça muvazaalı bir işlem var. Dava açsa bile kaybetmeyiz" yönünde oldu. Libananco hakkında Kıbrıs Rum yönetimi ile resmi temas kurulmasından kaçınılıyor. Kamu kuruluşlarının Rumlar'la yazışma trafiğine girmesi, "Acaba bu ülkeyi tanımış olur muyuz?" kaygısı yarattı. Bu yüzden Rum makamlarına resmi başvuru yapılmadı. SPK Başkanı Doğan Cansızlar,Libananco konusu gündeme geldiği andan itibaren harekete geçtiklerini ancak detay bilgiye ulaşılmadığını belirtti. Cansızlar, şunları söyledi:
SPK'DA BİLGİ YOK "ÇEAŞ ve Kepez AŞ halka açık şirketlerdi. Bu nedenle Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank'a, Libananco'ya yönelik sorular sorduk. Bu kuruluşların veri tabanında Libananco yok. TMSF'ye ise gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Uzanlar'ın mal varlığını takip ettiği için ayrıca başvuruda bulunduk. Onlar da gerekli bilgiyi Maliye'de oluşturulan komisyona aktardıklarını söyledi. Halka açık şirketlerin hisse senetleri borsada alınıp satıldığı gibi, özel hukuk ilişkisi çerçevesinde de alış-satış olabilir. Ancak, hisse oranı yüzde 5'i geçti mi kamuyu aydınlatma ilkesi devreye girer. Bu yönde bir açıklama yapılmamış. Bunun müeyyidesi ise 55 bin YTL."
Borsaya hiç bilgi vermedi Şirketlere el konulmadan önce satın alındığı ifadeedilen hisselerle ilgili İMKB'ye gönderilen hiçbir açıklama yok. Fakat İMKB'ye bildirmemesini gerekçe göstererek Libananco'nun hisselerin büyük çoğunluğunu elinde tutmadığını söylemek zor...
2- Diplomatik ilişki yok dava açamaz Uzan'a yakınlığı tespit edilen ÇEAŞ'ın gizemli ortağı Libananco'nun iddialarını Türkiye 4 tez ile çürütecek Çukurova ve Kepez Elektik'in hisselerinin kendisinde olduğunu iddia ederek Ulaslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözümü Merkezi'ne (ICSID) başvurup 10 milyar dolar tazminat isteyen Libananco şirketine karşı Türkiye, Ulaslararası Enerji Şartı Anlaşması ile kendisini savunacak. Enerji şartı anlaşmasına göre uyuşmazlığın dava açan taraf lehine çözülmesi için Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı tanıma şartı aranıyor. Anlaşmanın 17'inci maddesinin 2a bendi gereği herhangi bir ülke vatandaşının bir konuda Türkiye aleyhine bu anlaşmaya dayanarak dava açması için Türkiye'nin o ülkeyi tanıması ve diplomatik ilişkiiçine girmesi gerekiyor. Oysa Türkiye şu anda bu ülkeyi tanımıyor ve diplomatik ilişkisi de yok. Böylece Türkiye, Uzan'ın GüneyKkıbrıs'taki adamı olarak bilinen Libananco'yu kendi silahı ile vuracak. ABD'li hukuk bürolarıyla çalışıp tazminat almaya çalışan Libananco da uluslararası tahkimde bu anlaşmayı dayanak alarak gidecek.
3- Doğrudan yatırım yapmayanın hakkı yok Türkiye Libananco'ya karşı ikinci tezini yine aynı anlaşmanın "Yatırımcının bizzat sermayesini yatırım amacıyla ilgili yabancı ülkede kullanması şart. Hissedar olması yeterli değil" maddesiyle ortaya koyacak. Bu maddeye göre Libananco Türkiye'de gelip enerji yatırımını örneğin Kepez Barajı'nı kendisinin yapması gekeriyordu. Oysa şirket sadece hisse aldı. Sözleşmeye göre de hisse almak doğrudan yatırımla aynı kefeye konulmuyor ve bu yönde açılan davalar reddediliyor. Sözlemeye göre dava açan şirketin hissedarlarının aynı sektördebaşka yatırımı yoksa dava açılan ülkenin şirketin bu haklardan yararlanmasını önleme hakkı bulunuyor. Türk hukukçular, hem Türkiye'nin G.Kıbrıs'ı tanımaması hem de Libananco'nun sadece hisse aldığını öne sürmesi nedeniyle davanın reddedileceğinden emin.
4- Dolaylı da olsa ortağı Türk vatandaşı olamaz Türkiye'nin savunmasında dayanacağı bir başka madde de aynı anlaşmanın bir başka maddesi olan yatırımcının dolaylı da olsa aynı ülke vatandaşı olmaması gerektiği. Buna göre kırmızı bültenle aranan Ali Cenk Türkkan, şimdi Güney Kıbrıs vatandaşı da olsa daha önce Türk vatandaşı olduğu için anlaşma hükümleri Libananco şirketinin sahibi olduğu kesinleşen Ali Cenk Türkkan için uygulanamayacak. Ali Cenk Türkkan'ın önceden Türkiye vatandaşı olduğu biliniyor. Ancak ne zaman G. Kıbrıs vatandaşlığına geçtiği ile ilgili bir bilgiye henüz ulaşılamadı.