1912 yılında kurulan ve 1929 buhranının bile yıkamadığı tekstil fabrikaları Çin'e dayanamadı. Koç ailesinin dünürü Giraud ailesine ait İzmir Mensucat ve İzmir Basma Sanayii kapısına kilit vurdu.
Türkiye'nin en eski firmaları arasında yer alan ve İzmir'in simge kurumlarından olan Ren Holding şirketlerinden İzmir Pamuk Mensucat ile İzmir Basma Sanayi de artık tarihe karıştı. Koç Ailesi'nin dünürü olan Griaud Ailesi'ne ait olan, Türkiye Cumhuriyeti'nden bile önce, 1912 yılında kurulan İzmir Pamuk Mensucat, uygulanan kur politikası ve Çin rekabetine dayanamayarak geçen yılın sonunda üretime son noktayı koydu. Geçen yıl 40 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ve bünyesinde 750 kişiye istihdam sağlayan İzmir Pamuk Mensucat ile Basma Sanayii kapandı. Giraud ailesi kendi şirketleri Üniversal, Armateks ve Desigh An More içi dünyanın değişik yörelindeki müşterilerine başka işletmelerde fason mal ürettirecek. Halkapınar'daki 30 bin metrekare alana sahip Pamuk Mensucat Fabrikası'nın arazisini de bir proje ile değerlendirecek olan Giraud Ailesi, farklı sektörlerdeki yatırımlara girecek.
94 YILDIR ÜRETİYOR Giraud ailesinin Tekstil sektöründeki dördüncü kuşak temsilcisi ve üretime noktayı koyan İzmir Pamuk Mensucat ile İzmir Basma Sanayi firmalarının Yönetim Kurulu Üyesi Frederich Giraud, tekstil sektöründeki sıkıntıların 94 yıllık firmalarında kendilerini üretimi sona erdirmeye zorladığını söyledi. Firmanın 4. Kuşak temsilcisi olduğunu ve babası Herve Giraud'un üretimi bırakmaları dolayısıyla çok üzgün olduğuna işaret eden Giraud, mevcut ekonomik şartlar nedeniyle artık üretimi düşünmediklerini kaydetti.
KUR VE ÇİN BIRAKTIRDI Tekstil yatırımlarının artık makro ekonomik uygulamalar nedeniyle hiç rantabl olmadığını ifade eden Giraud, üretime son vermelerinde bir kaç neden olduğunu vurguladı. Öncelikle İzmir Pamuk Mensucat Fabrikası'nın şehir içinde kaldığını bunun şehir dışına taşınması gerektiğini anlatan Giraud, "Türkiye'deki son dönemde yaşanan maliyet artışları üretim yaparak ihracat yapan bizim gibi firmaların ayakta kalmasını zorlaştırdı. TL'nin de aşırı değerli olması ihracatı adeta imkansız hale getirdi. Bunun yanında bizim ürettiğimiz ev tekstili ürünlerinde Çin, Pakistan ve Hindistan maliyetler açısından çok cazip hale geldi. Biz bu rekabete kur politikası ve sürekli artan maliyetler nedeniyle ayak uyduramadık. Özellikle enerji ve işgücü maliyetlerimizde rakiplerimizi yakalamamız mümkün görünmüyordu." dedi.