İran kısıp ve Ukrayna çalınca 115 milyon metreküplük günlük gaz akışı 91 milyona geriledi. Son darbe kar nedeniyle Boğaz'da mahsur kalan 75 milyon metreküp gaz yüklü Cezayir gemisi oldu Enerji Bakanlığı'nda oluşturulan Acil Durum Yönetimi, önceki gün gece saat 22.00'de, 63 sanayi tesisine "Gazı keseceğiz" dedi. Ancak Cezayir gemisi Marmara Ereğlisi'ne ulaşınca kriz şimdilik atlatıldı.
Türkiye'nin, ağır kış koşullarında karşı karşıya kaldığı doğalgaz krizinin, ekonominin lokomotifi olan sanayiyi vurması son anda önlendi. İran ve Ukrayna'nın tetiklediği doğalgaz krizinde, sanayi kuruluşları direkten döndü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda oluşturulan Acil Durum Yönetimi, önceki gün gece saat 22.00'de, Cezayir'den gelmesi beklenen LNG yüklü geminin hava muhalefeti nedeniyle Marmara Ereğlisi'ne yanaşamaması üzerine bazı sanayi tesislerinin gazını kesme kararı aldı. Karar, yazılı olarak aralarında Ford, Tüpraş, Toyota Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu 63 şirkete bildirildi. Türkiye'de toplam 270 dolayında sanayi müşterisi bulunan BOTAŞ, 75 milyon metreküp LNG taşıyan geminin kontrollü olarak Marmara Ereğlisi'ne girebileceğinin ortaya çıkması üzerine kesintiden vazgeçti. Bu arada yazılı bildirimler yapıldığı için sanayi tesisleri büyük bir panik yaşadı. Bazıları gazın kesileceği düşüncesiyle farklı yakıtlarla üretimini aksatmadan sürdürmeye çalışırken bazı şirketler kesintili olarak verilen gazın gelmesi için üretimini bir süre durdurduğunu açıkladı.
İRAN GAZI ARTIRDI BOTAŞ yetkilileri, doğalgaz arzının hafta başına göre iyileşmeye başlandığını söyledi. İran'ın miktarı 4.5 milyon metreküpten 10 milyon metreküpe çıkardığını belirten yetkililer, Cezayir'den gelen LNG gemisinin Çanakkale Boğazı'ndaki fırtına nedeni ile birkaç gündür açık denizde bekletildiğini, dün Marmara Ereğlisi'ne doğru yola çıktığını kaydetti. Yetkililer, 75 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz yüklü bir başka geminin de yolda olduğunu bildirdi. Ukrayna ile yaşanan sorunun çözümü için girişimlerin sürdüğünü belirten yetkililer, "Şu an ihtiyaç duyduğumuz gaz miktarı, 115 milyon metreküp. Elimizde 100 milyon metreküp gaz var. Arz-talep dengesini sağlamak için uğraş veriyoruz" dedi. Yetkililer, talebi karşılamak için 17 kadar kesintisiz ve 60 kadar kesintili otoprodüktörün gazının hala kesik olduğunu anımsattı.