|
|
|
|
|
|
Çocuklar rahat etti
Unakıtan "İmar izni çıkarsa çocuklarım rahat eder" demişti. SİT alanı içindeki 2 villaya jet hızıyla izin çıktı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın villa krizi, İstanbul 3 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından çözüldü... Kurulun onayladığı imar değişikliği ile Bakan'ın Çamlıca'da SİT alanında kızı ve oğlu için inşa ettirdiği villalar kaçak olmaktan çıktı.
Muhalefet eden iki üye karar günü sürgün oldu İmar izni değişikliğine kuruldaki 2 üye uzun süredir karşı çıkıyordu... Ancak, kararın alındığı gün, bu iki muhalif üye sürgün edildi ve "İzin çıkarsa çocuklarım rahat eder" diyen Bakan Bey'in üstü kapalı ricası harfiyen yerine getirilmiş oldu.
Unakıtan eğer isterse 3'üncü villayı dikebilecek Onaylanan bu torpilli kararla bölgedeki yüzde 6'lık yapılaşma oranı yüzde 20'ye çıktı. Bakan'a 500 metrekare taban üzerine inşaat yapma hakkı tanındı. Unakıtan isterse "yeni düzenleme" sayesinde SİT alanında yer alan bölgeye 3'üncü bir villa daha inşa edebilecek...
Bakan'a 'jet' imar affı
Maliye Bakanı, kızı ve oğlu için SİT alanına iki villa yaptırdı, Üsküdar Belediyesi'ne de imar planı değişikliği için ricada bulundu. Bakan'ın ricası yerine getirildi, kaçak villalar yasallaştı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kızı ve oğlu için SİT alanı içerisinde yaptırdığı iki villa, İstanbul 3. Nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'jet hızı'yla onaylanan imar değişikliği sonucu yasallaştı. Karara muhalefet eden iki üye ise değişikliğin yapıldığı gün sürgün edildi. Değişiklikle Bakan'ın 'Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse oğlum ile kızımın evi kaçak olmaktan çıkar, çocuklarım rahat eder" şeklindeki üstü kapalı ricası, yerine getirilmiş oldu.
3 KEZ YIKIM KARARI ALINDI Büyük ve Küçük Çamlıca Bölgesi, 1980'li yıllarda SİT alanı ilan edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Küçükçamlıca'da yüzde 6 imar izni olan arazisine bir villa yaptı. Bakan Unakıtan 1998 Ağustos ayında ise Üsküdar Bulgurlu Mahallesi, 81 pafta, 54 ada, 44 parsel üzerindeki villasının bahçesine ikinci bir villa inşaatı başlattı. Henüz temel aşamasındayken Ali Dirikoç isimli bir vatandaş inşaatı şikayet etti. Üsküdar Belediye Encümeni, 7 Ekim 1998, 16 Kasım 1998 ve 12 Mart 1999 tarihlerinde ruhsatsız binanın yıkımı için 3 kez karar aldı. Teknik yetersizlikler gerekçesiyle belediye yıkımı ihale ile yapmaya karar verdi, ancak ihaleler katılan olmadığı için gerçekleşmedi.
BAYAT BERAAT ETTİ Dönemin Belediye Başkanı Yılmaz Bayat, caydırıcı tedbirleri yeterince almadığı, inşaatın yapılmasına göz yumduğu gerekçesiyle İstanbul I. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevi suistimalden yargılandı. Bayat kendisini, "Yasalar gereği üzerime düşeni yerine getirdim. Bina yüzde 6 imarlı sisteme göre yapılması gerekirken, sahipleri tarafından yüzde 15 üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle yapı tatil tutanağı düzenlenmiştir. Ancak daha sonra bu bölgenin tamamında yüzde 15'lik inşaata izin verilen bir statüye kavuşmak üzeredir. Bu durumda inşaat, imar alabilecek hale gelebilecektir" şeklinde savundu. Bayat, beraat etti.
MUHALEFET EDENLER SÜRÜLDÜ Villaların kaçak olduğu ortaya çıkınca Bakan Unakıtan, "Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse oğlum ile kızımın evi kaçak olmaktan çıkacak, çocuklarım rahat yapacak"şeklinde açıklama yaparken, imar affı için de kollar sıvandı. Büyük bir kısmı SİT alanı içinde bulunan Çamlıca'da yüzde 6'lık yapılaşma oranını Üsküdar Belediyesi 1/1000'lik plan değişikliği yaparak yüzde 20'ye çıkardı. Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen planlar onayladı. Son noktayı 3 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu koydu ve Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000'lik planlarını onayladı. Bakanın villaları kaçak olmaktan kurtuldu. Daha önce 2500 metrekare alan üzerine 150 metrekare tabana yayılacak şekilde inşaat yapılabiliyordu. Yeni plana göre ise Bakan 500 metrekare taban üzerinde inşaat yapabilecek. Böylelikle araziye üçüncü villayı da inşa edebilecek. Karara itiraz eden DSP-MHP iktidarında dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından kurula atanan Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir ise görevlerinden alınarak, Adapazarı, İzmit ve Şile bölgesinden sorumlu olacak 6 No'lu Koruma Kurulu'na atandı.
Şenol BAŞTAKAR - Özlem YILDIZ / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|