|
|
Tavuk çiftliklerinde kuş gribi önlemleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, çalışanların kuş gribinden korunması için tavuk çiftlikleri ve benzeri işletmelerde alınması gereken önlemler konusunda ilgilileri uyardı.
Genel Müdürlük tarafından hazırlanan rehberde, bu tür işletmelerin giriş ve çıkışlarının ciddi olarak kontrol altına alınması, kümes ve yem ünitesi gibi bölümlere ziyaretçilerin girişlerinin yasaklanması gerektiği belirtiliyor.
Personelin bölümler arasındaki hareketinin sınırlandırılması gerektiğine işaret edilen rehberde, her kümesin bakıcısının ayrılması ve diğer kümeslere giriş ve çıkışlarının kesinlikle yasaklanması isteniyor. Rehberde, bakıcıların kümeste giydiği ayakkabı ve tulumla dışarıya çıkması, dışarıda giydiği elbise ve ayakkabı
ile de kümese girmesinin engellenmesi gerektiği uyarısında bulunuluyor. Kümes kapıları önünde, personel giriş dezenfeksiyonu için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret edilen rehberde, taşıtların mümkün olduğunca işletme dışında tutulmasının sağlanması isteniyor. Rehberde, bu hastalık için etkili olan formalin+permanganat, sodyum hipoklorit, amonyum quertar tuzları, kalsiyum hidrat, kresilik asit ve sentetik fenoller gibi dezenfektanların kullanılmasının önemine işaret ediliyor.
Yetiştirilmek üzere temin edilen yumurta, civciv veya piliçlerin hastalık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı bilinen, her bakımdan güvenilir, çalışma izni verilmiş ve sağlık sertifikası düzenlenmiş olan damızlık çiftliklerinden alınması gerektiği vurgulanan rehberde, şu uyarılara yer veriliyor: ''-Kümes içi kadar, kümes dışı da temizlenmeli ve kontrol edilmeli. Bunun için kanatlı barınaklarının etrafındaki alanlar temizlenebilir, dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmalı. -Kümeslere yabani kuş ve kemirgenlerin girişi engellenmeli. -Göçmen su kuşlarının hastalığın yayılmasında taşıyıcı rol oynadığı dikkate alınarak, göl, gölet ve göçmen su kuşlarının işletmelere yakınlığı halinde aşırı tedbirli olunmalı. -Her seferinde, kullanılmak üzere yeni viyoller tercih edilmeli. -Yem, su, ekipman hijyenine mutlaka uyulmalı. Bir başka işletmeden alınan ekipman kesinlikle işletmeye sokulmamalı. -İşletmeler, bünyelerindeki sağlık kontrollerine özen göstermeli. -Kuş gribi hastalığı tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için hastalıktan şüpheli veya ölü hayvanın kesin teşhisi vakit geçirilmeden yaptırılmalı. -Temizlik ve dezenfeksiyonun istenilen düzeyde olması için kümeslerin taban, duvar ve tavanlarında çatlak, yarık bulunmamalı ve kolayca yıkanabilmeli. -Hayvan bakıcılarının temiz tulum, dezenfekte edilmiş çizme ve eldiven kullanmaları sağlanmalı. -Ölü, hasta hayvanlar bulaşmayı önleyecek şekilde imha edilmeli.''
AA
|