kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
PROF. DR. MEHMET ÖZ NEWYORK PRESBYTERIAN HASTANESİ KALP ENSTİTÜSÜ DİREKTÖRÜ SABAH İÇİN YAZDI
Laboratuvarda organ üretilecek
Türk kalbi hasta

Laboratuvarda organ üretilecek

2020 yılını anlatan Mehmet Öz'e göre; hastalara biyonik uzuv takılacak, tele ameliyatlar olacak, bulaşıcı hastalıklar bitecek, hastalar hemen iyileşecek, insan ömrü uzayacak.

Newyork Presbyterian Hastanesi Columbia Üniversitesi'nin ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz 15 yıl sonra dünya tıbbında olası gelişmeleri kendi kaleminden anlattı:

1 ORGAN ÜRETİLECEK
Hangi türden olursa olsun, kalp rahatsızlıklarının tümü zamanla kalp yetmezliğine dönüşür. İleri derecede kalp yetmezliği bir noktaya kadar ilaçla tedavi edilebilir, ancak rahatsızlık son aşamasına geldiğinde ilaç tedavisi ile yaşam sansı çok düşüktür. Artık günümüzde kalp yetmezliğini önleyen ve tedavi eden cerrahi yaklaşımlar mevcuttur. Örneğin, yüksek riskli by-pass, anevrizma tamiri, kapak tedavisi, kalp nakli ve yapay kalp implantı. Son yıllardaki gelişmeler ile kalp nakli olma şansı olmayan fakat ileri derece kalp yetmezliği olan hastalara kalbe destek veren yapay kalpler sürekli bir tedavi olarak takılabilir. Columbia Üniversitesinin öncülüğünde gerçekleşen REMATCH araştırmasında görüldü ki yapay kalp takılan kalp yetmezliği hastaları ilaç kullanan hastalara göre daha uzun yaşıyorlar. Bilgisayar teknolojisinin uygulanması sayesinde, yapay eklem ve ortopedik cihazlar özürlü hastaların, bu cih a z l a r ı normal bir uzuvdan farksız bir biçimde kullanabilmesini sağlayacaktır. Bu teknoloji sayesinde ancak bilimkurgu filmlerinde rastlanılan biyonik uzuvlar tüm hastalarca kullanılır hale geleceğini düşünüyorum. Tamamıyla laboratuvarlarda üretilebilen sıvı karışımlarından oluşan ve kanın tüm işlevlerini yerine getirebilen sentetik kan ise zaman zaman büyük sıkıntılar yaratan kan nakli problemlerini de yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır. Ama bence en önemlisi, tüm dünyadaki global nakil ünitelerinin tam anlamıyla koordineli çalışabileceği ve nakil edilebilecek tüm organlardan yararlanılmasına olanak sağlayacak bir entegre sistem geliştirilecek olmasıdır. Bu sistem sayesinde bilgisayar veri bankalarından yararlanılacak ve elde olan organların en etkin ve doğru şekilde değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra bu sistemle bölgesel mali güçlüklerin aşılabilmesi mümkün olacaktır. Bunlarla beraber, gerek ceninde gerek erişkin vücudunda bulunan ve uygun uyarı altında her türlü hücre tipine dönüşebilen kök hücrelerin kullanılması ile dokuların onarımı söz konusudur. Kök hücrelerinin gerekli biyolojik ortamlarda beyin, kalp, karaciğer veya akciğer hücresi gibi özelleşmiş hücrelere dönüşümü, doku naklinin yanı sıra hücre naklini de gündeme getirecektir.

2 TELE AMELİYAT OLACAK
MODERN cerrahi aletleri ve virtual reality" teknolojisi ile geliştirilecek bilgisayarlı ameliyathaneler, uzman cerrahların kilometrelerce öteden hastaları ameliyat edebilmesini sağlayacaktır. Gelişmiş hastanelerdeki kumanda merkezleri sayesinde uzman cerrahlar dünyanın en ücra köşesine tecrübelerini taşıyabilecekler ve anı teknoloji sayesinde dünyanın her köşesindeki doktorlar dünya çapındaki uzmanlardan hastaları ile ilgili fikir alış verişinde bulunabileceklerdir.

3 HASTALAR HEMEN İYİLEŞECEK
Geliştirilmekte olan robotik ve mikro cerrahi aletleri sayesinde büyük doku hasarları meydana getirmeksizin hastalıklı organların cerrahi tedavisi mümkün olacaktır. Bu da kan kaybını önleyecek ve hastanın çok kısa bir süre içerisinde iyileşmesine olanak sağlayacaktır. Bugün, Robotik kalp cerrahisi teknikleri ile, eskiden büyük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarını, göğüs kafesinde birkaç delik açmak suretiyle yapılması mümkün oluyor. Yeni bir teknikle mitral kapağın hemen yanında bulunan toplardamarın içine Viacor implantını yerleştirerek mitral kapak arasındaki boşlukları ameliyatsız kapatmak da mümkün.

4 BULAŞICI HASTALIK BİTECEK
Bilgisayar chiplerinin yanı sıra geniş veri bankalarının ve genetik tarama yöntemlerinin kullanılması hem hastalık riski taşıyan insanların saptanmasında hem de toplumu tehdit eden hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Enfeksiyon hastalıklarında ve bu tür hastalıklara karşı geliştirilen aşı ve serumların daha etkin bir düzeye getirilmesi, nezle ve grip gibi çok sık rastlanan hastalıklara etkili aşıların geliştirilmesi bana göre bu alanda görülmüş gelişmelerden sadece bir kaçıdır. Bulaşıcı hastalıkların tüm dünyada kontrol altına alınması ve az gelişmiş ülkeler dahil tüm ülkelerde temel sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi 2020 yılının ulaşılabilir hedefi haline gelecektir.

5 GENETİK TEDAVİ YAPILACAK
İnsan genetik kodunun çözülmesi ve tüm gen fonksiyonlarının keşfedilmesi hastalıkların daha kolay tedavi edilmesini sağlayacaktır. Hastalıkların genetik nedenleri keşfedildikçe bu nedenlere çözüm bulmak ve kalıtımsal ya da doğuştan gelen hastalıkları erken safhada teşhis ederek, tedavi etmek mümkün olacaktır. Bu keşifler sayesinde kanser tedavisinde de yepyeni ufuklar açılacaktır. Eksikliği ya da yokluğu saptanan genlerin hastalara yeniden nakli ile bu tür hastalıklara kökten çözüm sağlanacaktır. İnanıyorum ki, Türkiye ve dünya tüm bu gelişmeleri aynı anda yaşayacaktır. Tıptaki bu gelişmeler sayesinde daha sağlıklı ve mutlu nesiller yetişecektir. Dilerim ki biz doktorlar bu gelişmeler sayesinde zaman zaman düştüğümüz çaresizliklere teslim olmaz ve tüm insanların dertlerine çözüm buluruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Mum ışığından Robotlu ameliyata
 SSK'lı hastaya lüks göz tedavisi
 "Türkiye'nin Hopkins'i olacağız"
 Avrupa'dan hasta göçü başladı
 50 bin tüp bebeğimiz var
 Türkiye en 'göz'de ülke oldu
 20 yıl önce katarakt ameliyatı vahşetti
 Hakkınız var çünkü hastasınız. Hakkınızı aramanın yolları
 Özel hastaneler yatırım atağına başladı
 Hedefimiz sağlıklı demir gibi Türkiye
 Hedef Güneydoğu'da 'Versace'li' hastaneler
 Sağlıkta devlet tekeli bitmeli
 20 yılda hastalıklar değişti
 Bakırköy Belediyesi Türkiye'de ilklere imza attı
 Akıllı sağlık hizmeti BAKKART
 Bakırköy'e Ücretsiz Halk Eczanesi….
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu