|
|
|
|
Hedefimiz sağlıklı demir gibi Türkiye
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son üç yılda yapılan radikal yeniliklerle, sağlık sektöründe uzun yıllardır çözülmemiş, birikmiş, çığ gibi olmuş sorunları çözmeye soyunduklarını söyledi.
Devletin en önemli görevlerinden biri vatandaşlarının eğitim ve sağlık hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmasının yollarını açmaktır. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, devletin asli görevlerini yerine getirerek vatandaşlarımızı mutlu kılma gayreti içinde oldum. Bizler de bu gayretin bir ifadesi olarak bütün işlerimizin merkezine insanı yerleştirdik. Hizmet felsefemizi "önce insan" anlayışı ile ortaya koyduk. Yıllar içinde birikmiş ve kördüğüm haline gelmiş meselelerine süratle rahatlatıcı çözümler getirmek için "acil eylem planımızı" ilettik ve unsurlarını hayata geçirmeye başladık. Beklemeye tahammülü olmayan, insan hayatı ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri birer birer yerine getiriyoruz. Sağlıkta Dönüşüm Programımız çerçevesinde son 3 yılda yaptıklarımızın kısa bir özetini anlatmak istedim.
HASTALAR ARTIK HAKLI Hastanelerimizde "Hasta Hakları Birimi" ve "Hasta Hakları Kurulları" oluşturduk. 2004 yılı sonunda 81 ilimizde, 150 sağlık kuruluşunda hasta hakları uygulamasını başlattık. 2005 yılı sonunda bu sayıyı hastaların haklarını daha rahat araması için 400'e çıkartacağız.
BEBEKLER ÖLMESİN Anne ve çocuk ölüm oranını binde 20'nin altına indirmeyi hedefliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefi bebek ölümlerinin 2020 yılına kadar binde 20'lerin altına çekilmesidir. Bu hedefe ulaşmak için ülkemizde son tarih olarak 2010 yılı belirlenmişti. Biz 2008 yılı sonunda bu hedefe ulaşmayı gaye edindik. Ülkemizde yıllar boyunca çok yüksek oranlarda seyreden anne ve çocuk ölümlerini azaltmak önemli hedeflerimizdendir.
ÇOCUKLAR AŞI OLSUN Aşılama çalışmalarımızda büyük başarı elde ettik. Koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli ayaklarından birisi gebe, anne ve bebek takibi; diğeri ise aşılama çalışmalarıdır. Biz, hem temel sağlık hizmetleri ve ana-çocuk sağlığı hizmetlerine verdiğimiz önemle, hem de personel politikalarımız ile bu konuda çok önemli başarılara imza attık. Çocukluk çağında yapılan aşılarda yurt genelinde yüzde 90 hedefini yakaladık. Kızamık hastalığının kökünü kazımak için başlattığımız "Kızamık Eliminasyon Programı" ile 18 milyondan fazla çocuğumuzu aşıladık. Hedef yaş grubunun yüzde 94,2'sine ulaştık. Bu oran Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamını teşkil ediyor. Gerçekleştirdiğimiz kızamık aşısı organizasyonu Avrupa bölgesinin en büyük aşı kampanyası olarak tarihe geçti.
ANNELER SÜT VERSİN Anne sütünün teşviki ve bebek dostu hastaneler projemiz. 1998 yılında Türkiye'de her 100 bebekten yalnızca 2 tanesi 6 ay sadece anne sütü ile besleniyordu. Anne Sütünün Özendirilmesi konusunda başlatılan çalışmalara hız kazandırdık. Artık 100 çocuktan 21'i 6 ay sadece anne sütü ile beslenmektedir. Hedefimiz, her doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlamaktır. Bu projemizi "Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları ve İller Programı" şeklinde yürütüyoruz. 2002 yılında 1 olan Bebek Dostu İllerimizi 47'ye, Bebek Dostu Hastane sayımızı ise 141'den 284'e çıkardık.
AİLELERİN HEKİMLERİ OLDU Hastanelerdeki yığılmayı önlemek ve vatandaşlarımıza etkili birinci basamak sağlık hizmeti sunmak için Aile Hekimliği sistemini getirdik. Böylece vatandaş olarak sağlığımıza ilişkin her türlü problemle ilgili ilk başvurularımızı yapacağımız, koruyucu sağlık hizmetlerini alacağımız aile hekimlerini seçebileceğiz.
BEBEKLERE BEDAVA Çocuklarımızın kendi zekâ potansiyeline tam olarak ulaşmalarını engelleyebilen demir eksikliğinin giderilmesi için 2004 yılında bebeklerimize ücretsiz olarak demir damlası vermeye başladık. Eylül 2005 itibariyle 1 milyon 200 bin bebeğimize demir damlası verdik. Çocuklarımızı kansızlıktan korumak için her yıl bütün bebeklerimize ücretsiz olarak koruyucu demir damlası vermeyi sürdüreceğiz. "Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Geliştirilmesi". Bütün bebeklerimize doğumundan itibaren 1 yıl süre ile ücretsiz olarak D vitamini vereceğiz.
HASTANELER TEK ÇATI ALTINDA Artık Emekli Sandığı Mensubu, SSK'lı, Bağ-Kurlu, Yeşil Kartlı ayrımı yapılmaksızın bütün vatandaşlarımız Türkiye'nin her yöresinde bütün kamu sağlık kuruluşlarından hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın hizmet alabiliyor. Tek çatı uygulamasını 20 Şubat 2005 tarihinden itibaren gerçekleştirdik Devirden önce bu hastanelerde günlük ortalama 125 bin kişi muayene edilebilirken, bugün ortalama 160 bin kişi muayene edilmektedir.
SAĞLIK BAKANI PROF. DR. RECEP AKDAĞ SABAH İÇİN YA
|
|
|
|
|
|
|
|
|