|
|
Şarabın incelikleri Şarabın incelikleri
* Şarabın tadını iyi algılayabilmek için kadeh çok önemlidir. Beyaz şarapta küçük kadehler tercih edilebilir ama kırmızı şarabın biraz büyük, yukarıya doğru kapanan formda bir kadehle içilmesi gerekir. Böylelikle şarabın kokusunu, dolayısıyla da tadını çok daha iyi alabilirsiniz. Yayvan veya açık ağızlı kadehlerde ise koku tamamen dağılır. * Kadehi biraz eğdiğinizde şarabın kenarlarında oluşan renk ne kadar parlak ve canlıysa şarap o kadar gençtir. Yaşlandıkça şarapların canlılığı gider, rengi turuncu ve kiremide döner, pembeliği kaybolur. Beyaz şarapta ise genel olarak renk koyulaşır. * Mantar şarabın havayla temasını engeller. Şarap uzun yıllar saklanacaksa, yatık saklanır. Bu durumda şarap mantara temas ettiği için mantar zamanla tamamen ıslanır, şişer ve şarap şişenin ağzından sızmaya başlayabilir. O nedenle yıllanacak şaraplarda uzun mantarlar kullanılır. Yani kısa mantar şarabın hemen tüketilmek için, uzun mantar ise yıllanmak için hazırlandığını gösterir. * Her şarabın daha başta belirlenen bir ömrü vardır. Tüm dünyadaki şarapların yüzde 95'i aslında bekletilmek ve yıllandırılmak için hazırlanmaz. Gereksiz yere yıllandırılmış bir şarap içildiğinde hiç keyif vermez. * Şarap açıldıktan sonra ideali şarabı bekletmemektir. Çünkü şarabın en sevmediği şey oksijendir, oksijenle temas ettikten sonra değişmeye başlar. Şarap, açtıktan sonra hiç bekletmeden ağzını kapatırsanız bir hafta durabilir, yoksa en kötü ihtimalle ertesi gün içilmesi gerekir. * Şarabın son kullanma tarihi yoktur. Zamanı geçse de sağlığa hiçbir şekilde zararlı değildir, sadece keyif vermez. * Genellikle soğutulmadan içilen kırmızı şarabı bir iki saat dolapta beklettikten sonra içmek çok daha keyif verir. Çünkü kırmızı şarap en ideal 16-18 derecede içilir. Şarabın incelikleri Şarabın incelikleri
|