|
|
Şarap gibi dersler
"Şarap Kültürü" derslerine ilgi artıyor. 5 haftalık kurslarda şarap hangi kadehle içilir, taze olup olmadığı nasıl anlaşılır, nasıl saklanır gibi birçok sorunun cevabını öğreniyorsunuz.
Şarap sadece bir içki değil başlı başına bir kültür. İyi bir şarapsever içtiği şarabın hangi üzümden yapıldığını, taze olup olmadığını, hangi kadehle içileceğini çok iyi bilir. Dialog Yaşam Akademisi'nin organize ettiği ve Şeyla Ergenekon'un verdiği "Şarap Kültürü" dersleri şarapla yeni tanışanlara tüm bunları öğretiyor. Ergenekon aslında bir ekonomist. Ama Kayseri'de kendi şarabını kendisi yapan ailesinden gelen gelenekten olsa gerek bir şarap sevdalısı. Bu sevda aynı zamanda onu şarabın uzmanı yapmış. Amerika'da Boston Üniversitesi'nde şarap ve yemek uyumu üzerine eğitim almış, Fransa Bordeaux'da kısa süreli eğitimlere katılmış. Yıllardır öğrendiklerini de birkaç yıl önce "Şarapla Tanışma" adlı bir kitap çıkararak diğer şarapseverlerle paylaşmış. Şimdi ise bilgilerini beş hafta süren ve perşembe akşamları 18.30-20.30 saatleri arasında düzenlenen Şarap Kültürü adlı derslerde aktarıyor. Ergenekon ilk hafta şarap nasıl üretilir, belli başlı kırmızı şaraplar ve üzüm çeşitleri, bunların özellikleri nelerdir, nasıl ayırt edilir konularını anlatıyor. İkinci hafta ise şarabın servisine yöneliyor. Doğru şarap kadehi hangisidir, şarap ne kadar, nasıl saklanır, ömrü sonsuz mudur, hangi sırayla nasıl sunulur gibi konuların yanı sıra beyaz şaraplar bu ikinci haftada işleniyor. Üçüncü hafta dünya şaraplarına geçiliyor. Fransa'nın, İtalya'nın, İspanya'nın ve Amerika'nın belli başlı şarapları anlatılıyor. Şarap şişesinin üzerinde yazan bilgilendirme yazılarının ne anlama geldiğini bu derste öğreniyorsunuz. Dördüncü hafta ise sıra Türk şaraplarında. Türk şarapçılığının geçmişi, bugünü, sorunları ve bizim üzümlerimiz hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Son haftada Ergenekon özel şaraplar denilebilecek şampanya yapımını anlatıyor. Tabii tüm bu beş hafta boyunca işlenen konuya uygun şarapların tadımı da bol bol yapılıyor.
KOKLAYARAK HATA TESTİ Şeyla Ergenekon bu derslerle amacının katılımcıları, kursun sonunda şarap hatalarını anlayabilecek ve bir şarabın hangi üzüm çeşidinden yapılmış olduğu hakkında fikir sahibi olabilecekleri düzeye getirmek olduğunu söylüyor: "Bir restorana gittiğinizde garson tatmanız için şarap getirdiğinde amaç şarapta hata olup olmadığına bakmaktır, yani tadına bakıp beğenip beğenmediğinize karar vermek değil. O şarabı biliyor olsanız da her seferinde koklamanız gerekiyor, çünkü sadece o şişeye özgü bir hata oluşmuş olabilir."
Eylem BİLGİÇ
|