|
|
|
|
'Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'da
Radikalizmin, hakim olduğu dünyada İspanya ve Türkiye'nin önderliğinde Medeniyetler İttifakı projesi gerçekleştirildi. İlk toplantı İspanya'da.
Akdeniz'in doğu ile batı yakası 'Medeniyetler İttifakı'nda birleşiyor... Radikalizmin, kökten dinciliğin ve şiddetin giderek hakim olduğu günümüzde Akdeniz'i 'hoşgörü gölü'ne dönüştürmek isteyen Türkiye ve İspanya 'Medeniyetler İttifakı'nda buluşuyor. Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero'nun önderliğini yürüttüğü Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'nın Mallorca Adası'nda gerçekleştiriyor. Başbakan Erdoğan toplantıda, "Medeniyetler arası ittifakın oluşmasında Türkiye çok önemli bir aktör rolünü üstlenecek. Batı ile doğu arasında da bir köprü işlevini yerine getirecek" mesajı verecek. Türkiye'nin destek miktarını 500 bin Euro'dan 1 milyon Euro'ya çıkardığı Medeniyetler İttifakı'nın ilk toplantısına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan da ekibiyle birlikte katılacak. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın gözetiminde, Başbakan Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero önderliğinde başlatılan Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması Pazar günü İspanya'da gerçekleştiriyor. Son toplantı ise Türkiye'de yapılacak.
NEFRET DUVARINI YIKALIM İspanya Başbakanı Zapatero'nun 11 Mart 2004'da Madrid'te gerçekleştirilen ve 191 kişinin ölümüne neden olan terör saldırıların ardından ortaya attığı 'Medeniyetler İttifakı' önerisi, "Dünyada yeni bir nefret duvarının oluşmasını engellemeyi" amaçlayan projeyi lanse etmek için İspanya, en uygun ortak olarak Türkiye'yi gördü. İki yıl önce şeref konuğu olarak katıldığı, Mallorca Adası'nda gerçekleşen Formentol Forumu'nda "Akdeniz havzasının dinlerin bütünleştiği yer olmasını istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, 'Medeniyetler İttifakı'nın önderliğini yapıyor. Erdoğan ve Zapatero, New York'ta geçtiğimiz Eylül ayında 'Medeniyetler İttifakı' önerisini BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştü. 'Medeniyetler İttifakı'nda önemli bir rol onamayı kabul eden Kofi Annan tarafından oluşturulan, çeşitli ülkelerden 18 şahsiyetin yer aldığı grubun eş başkanlığını İspanya adına eski UNESCO genel müdürü Federico Mayor Zaragoza ve Türkiye adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın üstlendi. Mallorca adasında gerçekleşecek 'Medeniyetler İttifakı' toplantısının ardından Erdoğan ve Zapatero, aynı uçakla Barcelona'ya geçerek Avrupa Bilriği (AB) ile Akdeniz ülkeleri arasında diyalog ve işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen 'Euromed'in 10. yıl zirvesine katılacaklar.
RADİKALLİĞİN NEDENLERİ Medeniyetler İttifakı buluşmasının gündeminde, "Radikalliği güçlendiren siyasi, sosyal ve dini güçler, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik yeni tehditler, ırkçılık ve ayrımcılık ile dinler arası çatışmada yoksulluğun rolü gibi konular" bulunuyor. Fransa'da yaşanan şiddet olaylarının bu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın elini güçlendireceği yorumları yapılıyor. Fransa'da başlayan ve daha sonra bazı Avrupa ülkelerine de sıçrayan olaylar, Medeniyetler İttifakı Projesi'nin önemini daha arttırdı. Toplantıda, bu olayların da değerlendirilmesi bekleniyor. Toplantıların ardından BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a uluslar arası toplumun uygulamaya geçireceği bir eylem planı sunulacak. Annan Mallorca buluşmasına tüm ekibiyle birlikte katılacak.
VAROŞ İSYANI GÜNDEMDE Başbakan Erdoğan adına projenin eş başkanlığı görevini yürüten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, toplantıda "Fransa'da yaşanan olaylardan çok, bu olayların sebeplerinin görüşüleceğini" söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Aydın, "Bu projenin AB ile ilgili kısmı bizi daha çok ilgilendiriyor. Kavganın asıl sebebi medeniyetler çatışması değil, işsizliktir, batı ülkelerinin entegrasyonda yaşadıkları başarısızlık. İnsanların izole edilmesi, kendilerini dışlanmışlık duygusu içinde hissetmesidir. Avrupa ülkelerinde işsizlik standardı yüzde 9 iken, varoşlarda bu oran yüzde 18'e çıkıyor. İnsanlar sözlerinin işitilmesini, güvenlik içinde yaşamak, grup olabilmek, işlerinin güçlerinin olmasını istiyor. Bu konuda küresel boyutta eğilmemiz lazım. Büyük ülkeler buna çare aramalıdır" dedi. Erdoğan, Mallorca adasındaki buluşmada, "Medeniyetler arası ittifakın oluşmasında Türkiye çok önemli bir aktör rolünü üstlenecek. Batı ile doğu arasında da bir köprü işlevini yerine getirecek" mesajı verecek. İspanya'nın 1 milyon Euro ile katkı sağladığı projeye Türkiye'de önce 500 bin Euro destek verme kararı almıştı. Ancak daha sonra bu miktarın 1 milyon Euro'ya çıkarılması kararı alındı. İttifakın son buluşmasının ise Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
ÜNLÜ KONUKLAR DA VAR Mallorca buluşması öncesinde eşbaşkanlar ve akil adamlar Barselona ve Madrid'de iki ayrı toplantıda bir araya geldi. Projenin eş başkanlıklarını Türkiye adına Devlet Bakanı Aydın, İspanya adına ise Barış Vakfı Başkanı ve eski UNESCO Başkanı Federico Mayor yürütüyor. Akil adamlar grubunda İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Fransa Eski Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, Cape Town'un eski Başpiskoposu Desmond Tutu, ABD'li Haham Arthur Schneier gibi ünlü isimler bulunuyor.
Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL Bülent AYDEMİR / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|