kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk düşündü Japonlar yaptı
Tam otomatik okey masası

Türk yaratıcılığı ve Japon teknolojisi bir araya gelince ortaya tam otomatik okey masası çıktı. Bu masalar taşları karıştırıyor, diziyor, dağıtıyor, zar atıyor. Hatta taş çalanı bile yakalıyor.

İlker Özcan aslında deneyimli bir muhasebeci. Ancak okey oyununa olan tutkusu tam otomatik bir okey masası icat etmesine sebep oldu. Yıllardır hayalini kurduğu taşları karıştıran, dizen, dağıtan otomatik makine projesi Uzakdoğu'da bir fuarda tanıştığı Japon şirketinin de aklına yattı. Proje üzerinde aylarca çalışıldı, Japon mühendisler Türkiye'ye gelip kahvelerde incelemeler yaptı. Ve sonunda ortaya taşları karıştıran, dizen, dağıtan, zar atan ve taş çalındığında haber veren bin 600 dolarlık Monkey otomatik okey masası çıktı.



Türk düşündü Japonlar yaptı

Türk insanının yaratıcılığının son örneği taşları karıştırıp dizen ve oyuna hazır hale getiren tam otomatik bir okey masası. Bir Türk muhasebecinin Japon teknolojisiyle icat ettiği masa bin 600 dolara satılıyor.

Türklerin özellikleri sayılırken, -her ne kadar faydalı alanlarda fazla kullanmasa da- çok yaratıcı oldukları söylenir. Sık sık gündeme gelen ilginç icat haberleri de bu saptamayı destekler. Geçen hafta yeni bir icatla daha tanıştık ki, Türk insanının ne kadar yaratıcı olduğunu bir kez daha gördük. Altında İlker Özcan adlı bir Türk'in imzası olan bu son icadın adı; "Full Otomatic Okey Masası". Okey oyununu herhalde bilmeyen yoktur. Biz Türklerin en büyük eğlencesi olan ve herkesin, her yerde kolaylıkla oynayabildiği okey için İlker Özcan tam otomatik bir masa icad etmiş. Masa, "Taş karıştırmaya son, taş dizmeye son" sloganıyla tüm Türkiye'de satışa sunuldu. Okey, 106 taş, ıstaka ve zar ile dört kişi (istenirse üç veya iki kişi de oynayabilir) tarafından oynanan bir oyun. 1'den 13'e kadar dört farklı renkteki taşların renklerine ve rakamlarına göre yanyana dizilmesiyle oynanıyor. Dünyada Rummy olarak tanınan ve ülkelere göre pek çok çeşidi bulunan okey, kahvehanelerin vazgeçilmez eğlencesi olmakla birlikte, yaşlı, genç, kadın, erkek herkes tarafından her yerde oynanıyor. Evlerde, yazlıklarda, bahçede, hatta havuzda bile oynanan bu oyun Türklerin "milli eğlencelerinden" biri olarak tanınıyor. Okeyin çok basit bir mantığı var ve bu yüzden de herkes oynayabilir ama birçok oyuna göre oldukça zahmetlidir. Oynayanların en büyük şikayeti her defasında 106 taşı dağıtıp tekrar toplayıp 5'erli desteler şeklinde dizmektir. Bu işlem zamanla o kadar zahmetli hale gelir ki, oyuncular taş dizme sırası geldiğinde çeşitli bahenelerle masadan ayrılır, dizildikten sonra geri döner. Monkey markasıyla satışa sunulan otomatik okey masası işte bu sorunu kökünden çözüyor. Çünkü taşları karıştırma, ters çevirme, toplama, dizme işlerini masa yapıyor ve oyunculara sadece oynamak kalıyor.

MUHASEBECİNİN İCADI
Böyle bir masa icat etmeyi kim, neden düşünmüş ve nasıl yapmış çok merak ettik ve İlker Özcan'ın İstanbul Masko mobilyacılar sitesindeki mağazasının kapısını çaldık. Önce size bu icada imzasını atan İlker Özcan'nı tanıtalım. 41 yaşındaki Özcan'ın sanıldığı gibi mühendislik veya teknolojiyle uzaktan yakından bir ilgisi yok. Mesleği muhabebecilik olan Özcan, Anadolu Üniversitesi Açıköğeritim Fakültesi'nin işletme bölümünden mezun olmuş. 18 yıl mali müşavirlik yapmış. 1997 yılında bir tekstil atölyesi kurmuş. 2000 krizinde atölyesini kapatmak zorunda kalmış. Sonra Türkiye'de olmayan bir ürün bulup burada satma düşüncesiyle yurtdışındaki fuarları gezmeye başlamış. Geçen yıl ekim ayında Şangay Fuarı'na gitmiş. Orada bir Japon firmasıyla tanışmış. Bu firma tekstil makinelerinin elektronik beynini üretiyormuş. Firmanın yetkilileriyle, sohbet ederken aklının bir köşesinde yıllardır duran otomatik okey masası fikrini onlara açmış. Özcan kendisinde böyle fikrin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlatıyor: "Genç yaşımdan beri okey oynuyorum. Oyunda ben çok hızlı taş dizerim. Dizmekten de çok kaçmam. Ama oynadığım bütün arkadaşlarım taş dizme zamanı geldiğinde ya tuvalete gider, ya yavaş hareket edip az dizmeye çalışır. Ben de kendimi kullanılmış gibi hissederim. Ne zaman okey oynasam, biri şu taşları karıştırıp dizse de biz uğraşmak zorunda kalmasak diye düşünürdüm."

İSTANBUL'DA ÜRETİLİYOR
Japon firması Özcan'ın bu fikri üzerine çalışabileceklerini söylemiş. Japonlar Türkiye'ye gelmiş ve kahvehaneleri dolaşarak okey hakkında bilgi edinmiş. Ardından Özcan Japonya'ya gitmiş ve günlerce prototip üzerine çalışmışlar. Dokuz ay sonra otomatik masa ortaya çıkmış. Ancak Türkiye'ye getirip satışını yapmak pek kolay olmamış. Böyle bir ürün tanımlanmadığı ve kumar makinesi sayıldığı için uzun süre bürokratik engellerle uğraşılmış. İlker Özcan, Monkey Full Automatic Okey Masası'nın uluslararası patentini almış. Fikri bir Türk'e, teknolojisi Japonlara ait olan masa Türkiye'de üretiliyor. Ancak parçaların yüzde 86'sı Japonya'dan ithal ediliyor. Masa 106x106 ebatlarına sahip. Elektrikle çalışan masanın dört tarafında oyuncuların sigara, çakmak ve telefonu koymak için çekmece bulunuyor. Köşelerin altında kül tablası ve içecek koymak için aparatlar var. Masanın tam ortasında masayı kumanda eden ve aslında masanın kalbi olarak nitelendirilen bölüm var. Karşılıklı start düğmelerinin ikisine birlikte basıldığında kapak açılıyor. İçine taşları gelişigüzel dolduruyorsunuz. Start düğmelerinden sadece birine basıldığında kapak kapanıyor ve anında her oyununun önüne dizilmiş olarak taş çıkıyor. Sonra yine ortadaki bölümde bulunan bir düğmeye basıyordunuz ve cam içindeki zarları atmış oluyorsunuz. Oyuncular taşları dizerken masa içine atılan diğer taşlar yaklaşık bir dakika içinde yeni oyun için hazır hale geliyor. Taşlar mıknatıs ve manyetik algılayıcılı olduğu için masanın içinde ters çevriliyor. Eksik taş olduğunda masa uyarıyor. Yanlış veya eksik desteler yapılması imkansız. Dolayısıyla taş çalmak da mümkün değil!

SIRADA YENİLERİ VAR
Ürün piyasaya çıkar çıkmaz büyük ilgi görmüş. Türkiye'nin bütün illerinden bayilik teklifi aldığını söyleyen İlker Özcan "Biz öncelikli olarak kulüp, dernek, otel gibi mekanlara satmayı hedefliyorduk. Ancak hiç ummadığımız semtlerdeki kahvehaneler satın aldılar" diyor. Okey oyuncularının "hayatını kolaşlaştıran" böyle bir ürün ortaya çıkaran İlker Özcan "Kafamda yeni projeler var" diyor ama bu konuda da hiç sır vermiyor. Bakalım Türk insanının yaratıcılığı karşımıza daha ne gibi ürünler çıkaracak...
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Köy pazarına Çinli akını
 Ahmet ile Mara'nın hikayesi
 'Medeniyetler İttifakı'nın ilk buluşması İspanya'da
 Türkiye'nin eylem planı
 İstanbul'dan Reggae tanrıları geçti
 Karajan'ın asistanı Rahbari yönetiyor
 Parti zamanı gelince
 Kadir İnanır'ın tipi biraz bana benzer
 Sonu bilinmez bir yolculuk
 Tutucu bir kadınım bazıları rahatsız oluyor
 Pedallarının ucunda dünya var
 Erkeksi forma istemiyoruz
 Delikanlılar geliyor
 Gürgen adını babam koydu o bile dalga geçiyor
 Hakkımda yazılıp çizilenlere küfretmedim ama çok lanet okudum
 Erkeklerin anlatamadıklarını dinliyorlar
 Her şeye karşı olanlar birleşti
 Şöhretin keyfini sürüyor
 Deniz dibinden melodiler
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bütün suç yıldızlarda
Koskoca başbakan bile açıklama...
FİLİZ AKIN
Bazen yanlış anlaşılıyor
Geçen gece Levent Kırca'yı...
ALİ POYRAZOĞLU
Alt kimlik, üst kimlik derken...
Bütün gariplikler beni...
Eleştirmenlik deneyim ister
Bu haftaki konuğum herkesin sinema yazılarından tanıdığı, ancak onun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.