|
|
Bulgurlu Taze Yaprak Sarması
Size Özsabuncu'nun kitabından bir tarif sunuyoruz:
Malzemeler: (5 -6 kişilik) 750 gr kadar taze asma yaprağı, 250 gr yağlı kıyma, 2 s. b. pilavlık bulgur, 1 baş soğan (orta boy), 1 baş kuru sarımsak, 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, 1 tutam karabiber, 1 kaşık kırmızı toz biber, Az tuz, 1 limon suyu, 50 gr tereyağı, 250 gr yeşil can erik, 3 4 baş taze sarımsak
Hazırlanışı: Tencere içinde 45 bardak su kaynatılır, içine az tuz konup taze yapraklar haşlanır. Haşlanmış yapraklar soğuk suya daldırılır, bir süzgece konarak süzülmeye bırakılır. Kıyma, bulgur, domates ve biber salçası, doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızı toz biber ve karabiber iyice karıştırılır. Suları süzülmüş yapraklar düz tarafı dışa gelecek şekilde tezgaha yayılır. Yaprakların içine, işaret parmağı kalınlığında hazırlanmış iç yatırılarak sigara böreği sarar gibi sarılır. Sarmalar, bir tencere içine muntazam olarak dizilir. Sarmaların üzerine erikler serpiştirilir. Baş sarımsaklar, ikiye bölünüp onlar da sarmaların üzerine dizilir. Bir bardak suda az tuz eritilerek sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmanın üzerine ters çevrilmiş bir tabak konur. Sarmalar, hafif ateşte 3035 dakika pişirilir. Pişen sarmaların üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek, birkaç dakika daha pişirilip sıcak olarak servis edilir.
|