|
|
Tarım Bakanlığı yeniden yapılandırılacak
Avrupa Birliği (AB) ile uyum nedeniyle, sadece ulusal mevzuat değil, kamu kurumlarının yapısı da değişecek.
Bu kapsamda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'' adı altında yeniden örgütlenecek. Konuyla ilgili hazırlanan yasa taslağına göre, bakanlık, ''piyasa düzenleyicisi ve Türk tarımının geleceğini planlayan bir kurum'' haline getirilecek.
Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın ana hizmet birimleri ise Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü,
Gıda Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü ile Eğitim, Yayım ve Enformasyon Başkanlığı'ndan oluşacak.
Bu yapılanmayla, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ortadan kalkacak. Bakanlığın bağlı kuruluşları, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, ilgili kuruluşları da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden oluşacak. Ayrıca bakana ve ana hizmet birimleri, bağlı ve ilgili kuruluşlara hizmet etmek üzere, ''Strateji Geliştirme Başkanlığı'' adı altında bir danışma birimi de kurulacak. AB'ye uyum amacıyla, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü teşkilatı, geçen yıl kaldırılmış, bazı birimler bakanlığa, taşra teşkilatı ise valiliklere devredilmişti.
ÜRETİM PLANLAMASI YOK
Türkiye'de tarımın planlanması büyük önem taşıyor. Halen tarımda üretim planlaması yapılmadığı için, çiftçi kazancına göre üretime yöneliyor. Bir yok iyi kazandığı ürünü ertesi yıl yine ekmek istiyor, ancak diğer çiftçiler de aynı güdüyle hareket edince, bazen patates, bazen soğan, bazen elma dağları oluşuyor.
Yumurta ve sütte üretim artınca, ''devlet yumurta, süt alsın, okullara dağıtsın'' gibi istekler gündeme geliyor. Çiftçi, devlete en kolay satabileceği buğday, mısır, şekerpancarı, tütün gibi ürünleri üretmeye yöneliyor. O zaman da devlet, üreticiyi korumak için, milyonlarca ton ürünü almak durumunda kalıyor.
Tarımda üretim planlaması yapılabilmesi için, çiftçinin tarım ürünlerinin fiyatlarını uzun vadeli olarak bilmesi gerekiyor. Türkiye'de, tarımda vadeli işlemler piyasası açılmasına karşın, altyapı eksiklikleri, standart ürün üretilmemesi, depolama imkanlarının kısıtlılığı gibi nedenlerle fazla işleyemiyor.
Çiftçi, ürünün bekletmek yerine, biran önce devlete satıp parasını almak istiyor. Bunda, tarım arazilerinin çok parçalı, işletmelerin küçük olması büyük rol oynuyor. Küçük çiftçi, geçimlik tarım yaptığı için, tarımı geliştirecek yatırımlara yönelmiyor.
AB'ye uyum halinde, devlet doğrudan alım yapmayacak, kurulacak müdahale kuruluşları ile fiyatlara müdahale edilecek. Bu kapsamda TMO'nun bir müdahale ve destekleme ödeme kuruluşuna dönüştürülmesi de öngörülüyor.
17 ARALIK 2004 SONRASI ÇALIŞMALAR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB ile müzakerelere başlamadan önce, sektör ile ilgili yapılacak uyum çalışmalarındaki eksiklikler, öncelikler, sıkıntı yaşanabilecek alanlar, kısa ve uzun vadede bu konulara yönelik olarak alınacak tedbirler üzerinde, 2005 yılı başından itibaren yoğun bir çalışma başlatmıştı.
Bu kapsamda, Ocak ve Şubat aylarında sivil toplum örgütleri, meslek, basın mensupları ve bilim adamları ile 17 toplantı yapıldı. Bakanlık personeli de düzenlenen seminerlerle AB konusunda bilgilendirildi.
AB müktesebatı üstlenildiğinde ürün ve ürün gruplarının bu uyumdan ekonomik ve sosyal olarak ne derece etkileneceğini tespit etmek amacıyla Etki Değerlendirme Çalışmaları (EDÇ) yapılıyor.
Topluluğa yeni üye olan ülkelerin müzakere süreçleri incelenerek, tarım sektöründe yaşanan deneyimler ışığında alınacak pozisyonları belirlemek üzere, bakanlıktan yetkililer, Polonya, Macaristan ve Romanya'ya ziyaretlerde bulundular. Polonya'nın tam üyeliği müzakerelerinde tarım baş müzakerecisi olarak görev alan eski Tarım Bakan Yardımcısı Jerzy Plewa da Dünya Bankası'nın finansal desteği ile Türkiye'nin AB ile müzakere sürecine hazırlanması konusunda, bakanlıkta kısa dönemli danışmanlık yapmıştı.
AB İLE ORTAK PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR
Bakanlık, halen gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı, su ürünleri, entegre idare kontrol sistemi ve arazi parsel tanımlama sistemi, kırsal kalkınma, organik tarım konularında AB ile ortak projeler yürütüyor.
Ulusal gıda referans laboratuvarının kurulması, kuduz hastalığının kontrolü, veteriner sınır kontrol noktalarının kurulması, kırsal kalkınma ajansının kurulması konularında ise AB'ye projeler teklif edildi.
Projelere ayrılan kaynağın, yerli katkı dahil, yaklaşık 100 milyon avro olduğu kaydediliyor.Balıkçılık sektörünün AB'ye uyumu amacıyla 10 Ocak'ta başlatılan proje kapsamında da, 2006 yılı sonu itibariyle, balıkçılık sektörünün altyapı ve mevzuat uyumunun tamamlanması öngörülüyor. AB'nin 6.2 milyon avro destek sağladığı proje çerçevesinde, ''Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'' kurulacak, Su Ürünleri Kanunu yenilenecek.
AB'ye uyum için 17 kanun, 211 yönetmelik, tebliğ, genelge çıkarmak gerektiği, şimdiye kadar 7 kanun ve 34 yönetmeliğin çıkarıldığı, 10 kanun ve 58 yönetmeliğin yazım çalışmasının sürdüğü, 119 yönetmelik ile ilgili çalışmaların başlatıldığı belirtiliyor. Bakanlık bünyesinde, AB müzakerelerine hazırlık amacıyla, halen 48'i merkezde olmak üzere 157 mastır veya doktora düzeyinde eğitim yapmış uzman, 28 uzman yardımcısı bulunurken, bu yıl 48 uzman yardımcısı daha alındı. 2006'da uzman yardımcısı kadrosunun 150 kişiye tamamlanması öngörülüyor.
(AA)
|