Kredi hacmi % 24 büyüyünce bankalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.3 büyüdü Fortis'in Dışbank'ı almasıyla yabancı bankaların atkif büyüklüğü yüzde 65.8 arttı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankacılık sektörü toplam aktiflerinin haziran ayına göre yüzde 0.2 artışla temmuzda 338.1 milyar YTL'ye yükseldiğini, ayrıca daha önce özel sermayeli mevduat bankaları arasında yer alan Dışbank'ın Fortis'e geçmesiyle yabancı sermayeli mevduat bankalarının aktif büyüklüğünde yüzde 65.8 artış olduğunu açıkladı. 338.1 milyar YTL olan sektör aktif büyüklüğü, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.3'lük bir artışı ifade ediyor. Bu artışın arkasındaki temel neden olarak krediler rakamında gözlenen yüzde 42.2 oranındaki artışın yanında, satılmaya hazır menkul kıymetler kaleminde gözlenen yüzde 53.3 oranındaki artış gösteriliyor.
FAİZ GELİRLERİ AZALIYOR Geçen yılın temmuz ayıyla karşılaştırıldığında faiz gelirlerinin yüzde 9.6 arttığı belirtilen BDDK bülteninde, "Artışın incelenen son ay içerisinde yüzde 17 olarak gerçekleştiği görülmektedir" denildi ve şu bilgiler verildi: "Faiz gelirleri içerisinde, menkul kıymetlerden elde edilen faiz gelirlerinin, söz konusu değerlerin aynı dönemdeki toplam aktif büyüklüğü içerisindeki paylarının değişimine paralel bir değişim gösterdiği görülmektedir. Vadeye kadar elde tutulacak menkul kıymetlerde gerçekleşen ufak çaplı düşüşe rağmen, son dönemde faiz oranlarında yaşanan yüksek miktarlı düşüşe bağlı olarak, bu kalemden elde edilen faiz gelirlerinde ciddi bir azalma gözlenmektedir." Kredilerden alınan faizlerin ise 2004'ün aynı dönemine göre yüzde 42, son bir ayda da yüzde 18.2 arttığı ve toplam faiz gelirleri içerisindeki payının Temmuz 2004'teki yüzde 35.8'den bu yıl haziranda yüzde 45.9'a, temmuzda da yüzde 46.3'e yükseldiği ifade edildi. Temmuz 2004'te enflasyon muhasebesinden kaynaklanan net parasal pozisyon zararının karlılık üzerindeki etkisi giderildiğinde, son bir yıllık dönem içerisinde bankacılık sektörü net kar artışının yüzde 11.1 olarak gerçekleştiği belirtildi.