Kredi kartlarında harcama ilk 9 ayda yüzde 13 arttı. Ancak, sorunlu alacaklarda artış oranı yüzde 100'e ulaştı
BDDK Başkanı Bilgin'e göre, kredi kartlarındaki sorunun nedeni bankaların hatalı pazarlama stratejisine dayanıyor
'2001'de yaşanan krizden sonra yakalanan istikrar ortamında bazı bankalar yeterli teminat almadan kredi kartı verdi'
'Vatandaş da bir kartın borcunu diğeri ile çevirmeye başladı. İlk başta sorun hissedilmedi ama 1-1.5 yıl sonra sorun ortaya çıktı'
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in "TBMM açılır açılmaz Kredi Kartları Yasa Tasarısı'nı öncelikle gündeme alacağız" mesajının ardından gözler yeniden "kart mağdurlarına" çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, takibe intikal eden kredi kartı stokundaki artışı "hatalı pazarlama stratejisi"ne bağladı. Bilgin'in verdiği bilgiye göre, kredi kartındaki kredi hacmi Aralık 2004'te 13.9 katrilyon lira düzeyindeydi. Bu tutar yılın ilk 8 ayında yüzde 13.6 arttı ve 15.8 katrilyon liraya ulaştı. Buna karşın, sorunlu kredi kartı alacakları yüzde 58.5 oranında arttı. Aralık 2004'te takibe intikal eden kredi kartı tutarı 734 trilyon lira iken bu miktar, Haziran 2005'te 1 katrilyon 72 trilyon lira, Ağustos 2005'te ise 1 katrilyon 164 trilyon lira oldu. BBDK verilerine göre, yılbaşında 34.4 katrilyon lira düzeyindeki kullanılmamış kredi kartı limiti, Ağustos 2005'te 36.3 katrilyon lira olarak gerçekleşti. Ocak 2005'te kredi kartlarının takibe dönüşüm oranı yüzde 5 iken, bu oran Haziran 2005'te yüzde 6.5'e, Ağustos 2005'te ise yüzde 6.9'a yükseldi.
BATIK NEDEN ARTIYOR? BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartlarında son dönemde gözlenen takibe intikal oranlarındaki artışı "hatalı pazarlama stratejisi"ne bağladı. Bilgin, "Ekonomik krizin ardından sağlanan istikrar ortamında bazı bankalar yeterli teminat almadan kredi kartları verdi. Vatandaş da bir kartın borcunu diğeri ile çevirmeye başladı. İlk başlarda sorun hissedilmedi. Doğal olarak bu kartlardaki sorun 1-1.5 yıl sonra ortaya çıktı" dedi. Bilgin, kredi kartlarına ilişkin yasal düzenlemenin hükümetin gündeminde olduğunu, Başbakan Yardımcısı Şener'in konuyu hızla Meclis gündemine taşıma niyetini açıkladığını vurguladı ve "Biz de eğer gerekli görülürse Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gider bilgi veririz" dedi. BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartlarında vadeye bırakılan tutarlara uygulanan faizin yüksek olmasını ise gerek takibe intikal eden kartların riski gerekse faizle ilgili sınırlamadan kaynaklandığını söyledi.