Anayasa Mahkemesi, Galataport ihalesinin yürürlüğünü durdurma başvurusuyla ilgili kararı 'raportör görüşünden sonra'ya bıraktı.
Hükümet'in büyük önem verdiği Galataport ihalesi, Anayasa Mahkemesi'nin ara kararından sonra şimdilik nefes aldı. Mahkemenin dünkü gündeminde, Galataport ihalesini yakından ilgilendiren bir yasa hükmünün iptal başvurusu vardı. CHP'nin, iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği "3 Temmuz 2005 tarihli Torba Özelleştirme Yasa"sı, limanlarda sosyal tesis açılması, buralara otel yapılması, alışveriş merkezleri oluşturulması, işyerleri açılması gibi yapısal değişikliklerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hazırlayacağı imar planına göre gerçekleştirilmesine olanak tanıyordu.
ŞEKLEN HATA YOK Bu düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması talebini görüşmek üzere dün toplanan Mahkeme, CHP'nin başvurusunda şekli yönden bir hata görmedi. Ancak "yürürlüğü durdurma" talebini incelemeyealmadı.Mahkeme, bu yöndeki kararını, "raportörden görüş aldıktan sonraya" bıraktı. Bu nedenle dosya "yürürlüğü durdurma koşulları var mı yok mu incelensin" denilerek raportöre gönderildi. Kararı önce veren, süreci etkileyecek Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğü durdurma talebini ne zaman inceleyeceği önem kazandı. Çünkü Yüksek Mahkeme, yasanın yürürlüğünü, Galataport ihalesinin Yüksek Planlama Kurulu'nda onaylanmasından önce durdurursa Kutman-Ofer ikilisi için "cazip yatırım" koşulları ortadan kalkacak. Galataport ihalesine en yüksek teklifi 3.5 milyar Euro ile Global Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, İsrailli Sami Ofer'in dahil olduğu konsorsiyum vermişti.