Benzine yapılan zam nedeniyle masraflar arttı. Vatandaş haftasonu alışveriş alışkanlığından vazgeçmeye başladı
Türk havayolu şirketleri de, artan yakıt maliyetlerinin iflasa sürüklediği ABD'li devleri yakından izliyor ve tetikte bekliyor.
Petrol fiyatının bir yıl içinde 40-45 dolar bandından 65-70 dolar bandına çıkması sokağa yansımaya başladı. Öncelikle petrol fiyatının doğrudan yansıdığı alanlarda yakıt maliyetlerine paralel olarak vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmaya başladı. Özel araç kullananlar geçen yıla göre aylık 124, toplu taşıma araçlarıyla işine gidenler 57, taksiye binenler 35 YTL daha fazla fatura ile karşılaştı. Bu kış daha şimdiden aylık 10 YTL fazla doğalgaz ücreti ödeneeceği kesinleşti. Bu yıl çocuklarını okula gönderen aileleri de 30 YTL'lik ek masraf bekliyor. Vatandaş masraflarının artmasıyla haftasonu alışverişinden de vazgeçmeye başladı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral, "Alışveriş merkezlerinin otoparkları geçen yıla göre daha boş" dedi. Havada ise maliyetleri ağırlıklı olarak petrole dayanan havayolu şirketlerini zor günler bekliyor, 1977 yılından bu yana 4 kat artan yakıt fiyatları havayolu şirketlerini zarara sürüklüyor.
'OTOBÜS' ENFLASYONU % 35 Hergün İstanbul Avcılar'dan Beşiktaş'a işine giden vatandaşın aylık harcaması zamlar dolayısıyla 58 YTL arttı. İşinden evine birkaç vasıta değiştirerek giden vatandaşlar bu durumdan daha fazla etkilendi. Son olarak minibus ücretlerine gelen yüzde 25'lik zam, geçen yıla göre vatandaşın cebindeki yükü hissettirir derecede artırdı. Örneğin, geçen yıl eylül ayında Avcılar'dan Şirinevler'e 1 YTL 25 kuruşa gelen vatandaş artık 1 YTL 70 kuruş ödüyor. Şirinevler'den Mecidiyeköy'e oradan da Beşiktaş'a İETT otobüsü ile gidecek olan vatandaş bu yolculuk için
de 2 YTL yerine 2 YTL 60 kuruş ödemek zorunda. İşten dönüş de hesaba katıldığında, vatandaşın cebinden günde 2 YTL 22 kuruş, ayda da 57 YTL 72 kuruş kadar daha fazla para çıkıyor. Ayda 163 yerine 223 YTL yol parası ödüyen vatandaşın ulaşım enflasyonu da yüzde 35'e ulaşıyor.
OTOMOBİLLİYE 124 YTL EK YÜK Geçen yıl eylül ayında 2.24 YTL olan 98 oktan super benzinin fiyatı petrol fiyatının yükselmesiyle 3 YTL'ye çıktı. Böylece ortalama 40 litrelik bir depo geçen yıl 89 YTL'ye dolarken bu yıl 120 YTL'ye dolmaya başladı. Hergün evinden işine kendi özel aracı ile giden ve özellikle büyükşehirlerin trafiğinde günde 50-60 kilometre yol alan vatandaşlar, haftada ortalama 1 depo benzin kullanmaya ve ayda 124 YTL fazla ödemeye başladı. Ulaşım için taksiyi kullananlar da bu durumdan etkilendi. 10 kilometrelik bir mesafeyi 8 YTL 95 kuruşa giden vatandaş artık 10 YTL 30 kuruş ödüyor. Ayda ise 35 YTL fazla maliyetle karşılaşıyor.
ISINMAYA 10 YTL FARK Petrol fiyatlarının zirve yapması, vatandaşların bu kış daha pahalıya ısınmalarına neden olacak, çünkü 1 Eylül'de İstanbul ve Anakara'da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 4.80, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 5.65 zam yapıldı. Bu da, kışın soğuk günlerinde geçen yıl ayda 200 YTL doğalgaz faturası ödeyen vatandaşa yaklaşık 10 YTL'lik fark olarak yansıyacak.