İstanbul'a yeni bir havaalanı gerekli mi?
Uzun bir süredir, Atatürk Havalimanı ihalesiyle konuları gündeme getirip, iyi bir netice alınması için epeyce gayret sarf ettiğim bir esnada, İstanbul'a yeni bir meydan tartışması gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen İstanbul'a üçüncü bir havaalanın yapılacağı yönündeki bilgi ve tartışmaları iyi irdelemek gerekiyor. "Nereye", "ne zaman", "ne maksatla" ve "mevcut hava meydanları ne olacak" gibi sorulara iyi cevap verilmesi icap ediyor.
ÜÇ HAVALİMANI YETMİYOR! Çünkü, şu an İstanbul'da üç meydan var. Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ve Çorlu Havaalanı. Üçü de verimli kullanılmıyor. Bir defa en verimli kullanılması gereken Atatürk'de dahi polisten, gümrükten, Devlet Hava Meydanları İşletm esi'nden (DHMİ) ve Hava Trafik Kontrolleri'nden kaynaklanan sorunlar söz konusu. Askeri ve sivil meydanın aynı yerde olması sebebiyle meydana gelen problemler de çözülmüş değil. Sabiha Gökçen ise başlı başına sorunlarla dolu bir süreç yaşıyor. Halen daha istenen trafiğe ulaşamadı. DHMİ tarafından iyi bir trafik ayrımı ve koordinasyon sağlanmadığından sıkıntılı günler geçiriyor. Ancak, Sabiha Gökçen'in de verimli hale gelebilmesi için düzeltmesi ve çözmesi gereken işleri bulunuyor.
ÇORLU TAM BİR MUAMMA Çorlu Havaalanı'na gelince. Bir kenarda tutulan, nasıl istifade edilmesi gerektiği yönünde bir türlü fikir geliştirilmeyen meydan durumunda. Halbuki bu meydan tam manasıyla sivil trafiğe açık hale getirilip, İstanbul'a yönelik uçuşların bir kısmı kaydırılabilir. Üç meydan arasındaki en önemli sorun ise üçünün de birbiriyle ciddi bir ulaşım bağlantısının olmaması. Ayrıca, üçünün de diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonunda sıkıntılar söz konusu.
TRAFİK AYRIŞTIRILMALI Şimdi tekrar başa dönelim. Atatürk 15,5 yıllığına kiralandı. Süre 2020'de dolacak. Bu zamana kadar İstanbul'a yeni bir meydan projesi geliştirilip, Atatürk'ün tüm trafiğinin 2020'den sonra bu yeni meydana kaydırılması planlanabilir. Yoksa yeni bir meydanın yapılması başlı başına problemlere sebep olabilir. Çorlu ağırlıkla kargo-charter, Sabiha Gökçen charter- kargo, Atatürk de tamamen tarifeli ve iş jetleri için kullanılırsa İstanbul'un hava trafiği rahatlar. 2020'den sonra ise, şehir içinde kaldığı için Atatürk'ün yeri tamamen fuar ve sergi alanı gibi ticari faaliyetlere terk edilebilir ve mevcut pistler de gerek havacılık fuarları ve gerekse iş jetleri için kullanılabilir. Tüm trafiğin de yeni meydandan gerçekleşmesi sağlanabilir. Şimdiden geleceği planlamak önemli. Ama iyi tartmak gerekiyor.
|