|
|
|
|
|
|
Suçu önleyen kamp
Amerika'da suça meyilli çocuklar eğitim kampına gönderiliyor. Dersler arasında saygılı davranma, sebze yetiştirme hatta tavuk bakımı bile var.
Desperate Housewives-Umutsuz Ev Kadınları" dizisiyle gündeme gelen eğitim kampları sorunlu çocuğa sahip Amerikalı ailelerin umudu. Gençler burada ev temizliğinden balık tutmaya, hoşgörüden saygılı olmaya hayata dair her şeyi öğreniyor. Hatta para bile kazanıyorlar.
Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi
Amerika'da suça meyilli, ailesi ve arkadaşlarıyla uyumsuz ergenlik çağındaki gençler, eğitim kamplarına yerleştiriliyor. Dersler arasında sebze yetiştiriciliği de var, tavuk bakımı da.
Türkiye'de de ilgiyle izlenen Desperate Housewives (Umutsuz Ev Kadınları) dizisindeki düzen takıntılı ev kadını 'Bree', ergenlik çağındaki sorunlu oğluyla mücadele edemeyince onu Hennessey adlı bir eğitim kampına göndermişti. Islahevlerine benzeyen bu eğitim kampları, ailesiyle sürekli çatışan, okul hayatına ayak uyduramayan, suç işlemeye meyilli hatta suç işleyen çocuklar için... Yalnızca erkekleri kabul edenler olduğu gibi kız-erkek karışık kamplar da var. Kimi özel, kimi devlete bağlı. Maliyetleri hapishanelerin iki katı olsa da bu kamplarda ya da eğitim merkezlerinde tedavi edilen çocukların yüzde 90'ı yeniden suç işlemiyor. Uzmanlar bunun gözardı edilemeyecek bir rakam olduğunu söylüyor.
TEŞEKKÜR EDEBİLMEK... Amerika'nın Massachusetts eyaletine bağlı Penikese Adası'ndaki okul da bu amaçla kurulmuş. Genellikle yasalarla başı belaya girmiş 15-18 yaşları arasındaki erkek çocuklar kabul ediliyor. Adada sadece 9 çocuk ve dört eğitmen kalıyor. Çocuklar 9 ay boyunca eğitim görüyor. Ancak bu eğitim, okullardakinden biraz daha farklı. Çocuklara 'teşekkür edebilmek' bile öğretiliyor. Sorunlu çocuklar 7.30'da kalkıyor, güne sporla başlıyor. Kahvaltılarını hazırlıyor, daha sonra derslere katılıyorlar. Karşındakine saygı duyma ve hoşgörülü davranma da derslerden bazıları... Kampta, iyi davranışlar ödülle, kötü davranışlar cezayla karşılık buluyor. 'İyi' davrananlar bir gün içerisinde 6 dolar kazanabiliyor. Okul bittiğinde 300 dolar biriktirenler bile oluyor. Bir öğrencinin yıllık maliyeti ise 85 bin dolar yani hapishanelerin iki katı. Eğitim kampları devlet desteği ve bağışlarla ayakta duruyor. Ancak her çocuk bu okula kabul edilmiyor. Okullar ya da aileler, bakanlık ya da aracı kurumlar yardımıyla kampla temasa geçiyor. Öğrencilere eğitim sistemi anlatılıyor.. Daha sonra öğretmenler öğrencilerle yüz yüze görüşüyor ve anlaşma imzalanıyor. Gençlerde bir ay sonunda düzelme başlıyorsa, o zaman bazı aralıklarla eve gitmelerine izin veriliyor. Adada gördükleri dersler diğer okullar tarafından da tanınıyor ve üniversiteye devam edebiliyorlar. Daha kısa süreli olan eğitim merkezleri de var. Amerika'daki Lone Star Expeditions, bunlardan biri. Amaç duygusal, davranışsal, dikkat ya da öğrenme problemleri olan çocuklara yardım etmek.
ASKERİ EĞİTİM İŞE YARAR MI? Bir de askeri kamplar örnek alınarak hazırlanan "boot camp"lar var. Çocukların disiplini ve kurallara uymayı öğrenmesi amaçlanıyor. Eğitim programları da askeri eğitimleri andırıyor. Tıpkı askeriyedeki gibi fiziksel eğitimden geçiriliyorlar. Üniformalar giyip aynı askerler gibi yürüyorlar. "Evet efendim" "hayır efendim" diye konuşuyor, ranzada yatıyorlar. Amerikalı bir anne, 14 yaşındaki kızıyla başa çıkamayınca onu Meksika'daki bir "boot camp"a göndermek zorunda kalmış: "Okula gitmek istemiyordu. Etrafında kötü arkadaşları vardı. Uyuşturucuya yönelecek diye korktum. Tatile gidiyoruz diye onu kandırdım. 'Beni buraya bırakırsan bir daha yüzümü göremezsin' dedi. Ancak şimdi hem evdeki hem de dışarıdaki davranışları düzeldi. Üniversiteden mezun oldu." Peki bu tür askeri eğitimi andıran kamplar işe yarar mı? Uzmanlara göre bu kamplar çocuklara saygı duymasını, kurallara uymasını, değer vermesini öğretebilir ama sadece kısa bir süre... Çok katı eğitim veren kampların, suç işlemeye meyilli çocuklar için bir çözüm olmadığını düşünenler de çoğunlukta...
Dilek ŞANLI GÜRSEL DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|