|
|
|
|
|
|
Şifalı bitkiler
Binlerce yıldır Anadolu'da bilinen ve çeşitli şekillerde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler de etnobotanik kongresinin başlıklarından birini oluşturuyor. Şifalı bitkilerin en çok bilinenleri şöyle sıralanıyor:
Kekik: Türkiye dünyanın en büyük kekik üreticisi. Anadolu'da hemen her yörede tazesi yeniyor, çayı yapılıyor. Damıtıp yağı çıkarılıyor. Kalan suyu da kullanılıyor. Halk arasında özellikle sindirim sisteminde rahatlama yaptığı söyleniyor.
Sarıkantaron: Bütün dünyada kantaron yağı olarak biliniyor. Son yıllarda antidepresan özellikleriyle gündeme gelse de Anadolu'da halkın yazın hazırlayıp kışın kullandığı yara iyileştirici bir yağ.
Acı dülek (acı kavun): Anadolu'da 2 bin yıldır yaygın. Sadece Türkiye'de şifa amaçlı kullanılıyor. Meyvesinin suyu, burna damlatılınca sinüzit ve sarılık hastalıklarını iyileştiriyor. Ancak çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Aksi halde suyu boğazda şişlik yaratıyor.
Adaçayı: Ege yöresinde halk arasında "elma çayı" olarak biliniyor. Çünkü o yörede halk adaçayına, elma diyor. Bunun nedeni de meşe üstündeki mazılar, adaçayı üstüne de yerleşiyor ve uzaktan sanki yeşil elma gibi görünüyor. Çay gibi rahatlıkla içilen ve özellikle kadınların hormon salgısını artırıcı olarak biliniyor.
Dağçayı: Alanya'da demetler halinde satılır. Antistres özelliği var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|